ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

ПОДГОРИЦА – Доста оскъдна е историята на ЦСКА срещу съперници от бивша Югославия в евротурнирите. Преди снощния реванш срещу черногорския „Титоград“ в първия предварителен кръг от Лига Европа най-успелият български клуб има променлив успех в бившите сръбски републики.

ЦСКА гостува в Белград още в първото издание на КЕШ през 1956 година и губи с 1:3 от „Цървена звезда“. Победата с 2:1 на реванша с 2:1 не е достатъчна да продължаване напред. Шест години по-късно идва и единственият „червен“ успех в бивша Югославия. ЦСКА срази другия белградски гранд „Партизан“ с 4:1, а също и с 2:1 на свой терен.

Измина почти половин век, докато „червените“ отново се срещнаха със сръбски тим. Това е и едно от най-инфарктните класирания на ЦСКА напред. След 0:0 у дома срещу „Хайдук“ (Кула) реваншът завърши по същия начин. В продълженията сърбите вкараха гол, а чак в 120-ата минута Александър Тунчев изравни за скъпоценното 1:1.

Четвъртият дуел е кошмарен за ЦСКА и единствен срещу словенски съперник. През 2012-а с общо 14 налични футболисти „червените“ отпаднаха от „Мура“ с 0:0 на чужд терен и 1:1 у дома. Никога досега ЦСКА не бе срещал черногорци, не е играл още и с македонци, косовари или босненци в евротурнирите. При успех над „Титоград“ идва първи дуел срещу хървати – „Осиек“.

Собственикът на „червения“ клуб Гриша Ганчев инспектира последната тренировка на тима в Подгорица. Бизнесменът не пътува с чартъра на отбора заради ангажименти в чужбина. И пристигна в черногорската столица отделно от отбора. Ганчев огледа градския стадион, който е кокетен, но съвсем скромен. А изпълнителният директор Пламен Марков си припомни, че на същата арена преди 11 години водеше националния отбор при 2:2 срещу Черна гора.

Треньорът Добри Митов забрани на футболистите си всякакво подценяване на „Титоград“.

„Ще има ротация в състава, но не и опитване на различни схеми – рече наставникът. – Опитите се правят в контролите, а не в официалните мачове.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ