„Цървена звезда“ пак плаши Европа

Европейският клубен шампион от 1991 година „Цървена звезда“ изстрада своето първо влизане в групите на Шампионската лига. Сръбският първенец успя да пробие в основната фаза на турнира от седмия опит след 0:0 и 2:2 с австрийския „Залцбург“. През годините „Динамо“ (Киев), „Байер“ (Леверкузен), ПСВ, „Милан“, „Рейнджърс“, както и родният „Лудогорец“ спряха „звездашите“ по пътя към милионите. А иронията на съдбата бе, че сега в основата на големия успех се оказа именно бивш футболист на разградския тим - стражът Милан Борян. Сърбинът с канадски паспорт спаси куп положения в двете срещи, най-инфарктните от които в заключителните минути на реванша в Австрия.

“Нищо не ми мина през главата при втория гол на домакините – обясни на летището в Белград щастливият Борян след обрата от 0:2 до 2:2. - Знаех, че трябва да не се отказваме и да продължим да се борим. Все още не сме осъзнали какво направихме. Този успех е за цялата нация, защото 90% от населението са фенове на „Звезда“.

30-годишният футболист вече е играл в групите на турнира през 2014-а, но с екипа на „Лудогорец“.

След последния съдийски сигнал голяма част от 10-те хиляди привърженици на сръбския гранд нахлуха на терена, за да празнуват със своите любимци. В Белград бе дори по-страшно. По традиция столицата не спа след подобен голям успех. Над хиляда пък бяха тези, които посрещнаха героите на летище „Никола Тесла“ в четвъртък по обяд. Песни, факли, знамена и много емоции съпътства прибирането на отбора на наставника Владан Миливоевич. В празненствата се включи и водещият тенисист Новак Джович, публикувал видео в социалните мрежи, посветено на историческия триумф.

Час по-късно дойде и добрата новина. УЕФА уважи молбата на клуба и намали наказанието без публика от две на една срещи. Санкцията вече бе изтърпяна, а това се случи на първия мач със „Залцбург“ (0:0) от плейофите. Така на първото домакинство в груповата фаза е повече от ясно, че 55 000 сръбски гърла ще подкрепят тима на „Мала Маракана“. Истинско страшилище за гостите!

А местното издание „Блик“ изчисли, че клубът ще прибере над 20 млн. евро от участието в турнира. 15 млн. са по регламент, а останалите ще влязат под формата на ТВ права, продажба на билети и реклами. Всяка спечелена точка също носи финансови дивиденти за „червено-белите“.

В лицето на „Цървена звезда“ Сърбия ще има за трети път свой представител в най-комерсиалния клубен турнир. Преди това „Партизан“ на два пъти игра мачове на най-високо ниво – през сезон 2003/04, както и през 2010 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят