Цялата страна празнува Никулден

Търговците скриха чернокопа

Шаранът върви по 5 лв. за килограм

Над 200 000 българи празнуват имен ден днес, като 2/3 от празнуващите са мъже. Това сочат данните на Националния статистически институт по повод празника на рибарите и моряците, който ще бъде отбелязан в цялата страна.

Естествено най-много мъже носят името Николай. Към края на 2015 г. това са 93 878 българи. Никола пък се казват малко над 38 000.

Сред дамите, които празнуват днес, най-много - 14 454, се наричат Николина. Николинка се казват 7855 българки, а Никол - 10 205.

Днес освен имениците празнуват още рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Денят е и официалният празник на Бургас. Затова днес в морския град децата няма да учат, а общественият транспорт и синята зона ще са безплатни.

Часове преди големия празник шаранът върви по 5 лева килото почти в цялата страна. Чернокопът обаче изчезна, за да не подбива цената на най-традиционната риба за празника. Паламудът се намира за 8 лв. за килограм, показа проверка на “Труд” в Бургас.

По случай Никулден в някои градове ще се раздава риба. Един от тях е Монтана. Там още сутринта в центъра ще задими голям казан с чорба. Общинският пазар и сдружението “Бабина душица” ще почерпят жителите на областния град с 200 порции ароматен специалитет. Вкуснотията ще приготви майсторката на местните гозби Ели Лозанова, която от години събира и съхранява рецепти на стари ястия.

Над 500 кг рибен курбан, печена скумрия и шаран ще се раздаде и в Асеновград. Всичко ще бъде сготвено след празничното богослужение навръх Никулден в храма “Свети Николай Чудотворец”, съобщи архиерейският наместник отец Йордан Георгиев. Рибата е дар от местни бизнесмени и богати миряни от 55-хилядния град под Асеновата крепост, а още през уикенда доброволци започнаха да я почистват и приготвят за печене и пържене.

Пловдивският митрополит Николай, който също е именик, ще възглави архиерейската света литургия в храма.

Тонове риба

Пускат безплатен риболов

Безплатен свободен риболов на гребния канал в Пловдив пуска градската управа под тепетата навръх Никулден. За разлика от предишни години този път от общината налагат и куп ограничения. Свободният риболов ще бъде разрешен само от северната страна на канала, и то от 7 до 14 часа, като на всеки един от участниците се полагат максимум до 3 кг улов. Освен това е необходимо мераклиите да имат риболовен билет и да използват само въдици.

В момента във водите на канала има поне няколко тона шаран, толстолоб, бяла риба и каракуда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България