Цяло село сложи чипове на дворните си кучета

Тру (ляво) и Вук (ляво) се състезават и заедно. На първото си състезание в Сърбия станаха първи, водени от Ивелин Тодоров. Те спечелиха и злато на Лили в категория каникрос с две кучета.

Започна масово чипиране на дворните кучета по селата в Търговищко. Първи поставиха микрочипове на животните в село Маково, където в един бяха обхванати всички 76 кучета. Всеки стопанин е платил 15 лв. за маркиране, ваксиниране и издаване на паспорт на любимеца му. Кметът на селото готви документите за регистрация на кучета в общинската администрация.

Заедно с чипирането на дворните върви и акция по маркиране на бездомните, които се кастрират и обезпаразитяват. По разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров се описват всички домашни любимци и се организират кампании за слагане на чипове и регистрация. В следващите дни такива масови акции ще има в още 6 села, които са създали организация и са ангажирали ветеринарни специалисти, които на място да направят всички манипулации.

От Общината в Търговище напомнят, че глобата за стопаните, чиито кучета нямат чипове е 200 лв. по закон. Тези, които направят маркировката тази година няма да плащат такса за притежаване и отглеждане на кучета. Ако животните са кастрирани, те са освободени напълно от такса.

Кампанията е с цел въвеждане на ред и отговорност при отглеждането на кучета и намаляване популацията на бездомните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини