Чавушоглу призова за „нов старт“ в двустранните отношения между Берлин и Анкара

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу призова за „нов старт“ в двустранните отношения между Берлин и Анкара, отбелязва германският национален ежедневник Die Welt.

Само ден преди планираната визита в родния град на германския му колега Зигмар Габриел – Глосар, провинция Долна Саксония, първият дипломат на Анкара настоя в статия за вестник от медийната компания Funke Mediengruppe да „прекъснем настоящата спирала на криза в нашите отношения“.

"И двете страни трябва да разговарят една с друга „при равни условия, като равноправни партньори", пише Чавушоглу в авторския си материал.

Трябва да бъде сложен край на „мегафонската дипломация" и на нейно място да се приложи да се приложи принципът на „езика на емпатията“.

„Травмата сред нашите граждани, причинена от опита за преврат от 15 юли 2016 г. не е напълно разбрана" в Германия, пише турският външен министър. „Анкара очаква от германците да „разберат по-добре ситуацията, пред която Турция е изправена в момента".

По отношение на случая с германския журналист Дениз Юджел, който бе задържан през февруари миналата година по обвинения в терористична пропаганда, Чавушоглу отбелязва, че той е „по-специално следен от германската общественост“. Именно поради тази причина правителството в Анкара прави всичко възможно, за да ускори съдебното производство срещу кореспондента на Die Welt, уверява турският министър.

В опит за преодоляване на кризата в двустранните отношения между Берлин и Анкара министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел ще приеме турския си колега за среща в родния му град Гослар. Пресаташето на Мевлют Чавушоглу потвърди, че срещата между двамата дипломати ще се състои на 6 януари. По данни на турските медии пътуването на турския външен министър е по покана на Зигмар Габриел.

Последната среща между двамата министри се състоя през ноември в турския курорт Анталия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа