Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Турция ще отговори на всички санкции, наложени от САЩ, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Anadolu Agency.

"Ако се въведат санкции, Турция ще трябва да реагира. Ние се опитваме да решим този въпрос без санкции и чрез диалог и взаимно разбирателство", заяви Мевлут Чавушоглу по време на 19-ия политически форум, проведен в столицата на Катар Доха.

Говорейки за резолюция, приета в американския сенат по повод твърденията на Армения относно събитията от 1915 г., Чавушоглу повтори, че политиците с ограничени исторически познания не трябва да „съдят историята“.

"(Сенатът на САЩ) прие тази резолюция поради разочарованието си от турската операция („Извор на мира“) в Северна Сирия и заради арменските и други лобита, които ги подкрепят", каза той.

В четвъртък сенатът на САЩ единодушно прие резолюция, признаваща арменските претенции към събитията, станали през 1915 г.

Позицията на Турция относно събитията от 1915 г. е, че смъртта на арменците в източна Анатолия е настъпила, когато някои са заели страната на нахлуващите руснаци и са се разбунтували срещу османските сили. Последващото преместване на арменци е довело до много жертви.

Турция възразява срещу представянето на инцидентите като „геноцид“, но описва събитията като трагедия, при която и двете страни са претърпели загуби.

Анкара многократно предлага създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения плюс международни експерти, които да разгледат въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа