Чавушоглу: Членове на коалицията, водена от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб

Някои членове на коалицията против „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.

През септември Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се договориха за създаването на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб. След това министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.

Чавушоглу упрекна коалицията, че подкрепя финансово „Хаят Тахрир аш Шам“ – обединение на групировки под предводителството на „Джебхат ан Нусра“. Организацията бе създадена през 2017 година като отговор на установяването на примирие в Сирия и контролира по-голямата част от Идлиб.

„Освен това, тези страни (коалицията) влагат големи усилия, за да не допуснат създаването на конституционен комитет (в Сирия), само защото го правим ние“, добави Чавушоглу в интервю пред вестник „Хюриет“.

Освен това министърът каза, че руската страна предлага съвместна операция за разгромяването на терористите в региона, но страните, от където те са дошли, не искат да ги приемат обратно.

При това, по думите на Чавушоглу, „ХТШ“ повече не може да вербува нови бойци, тъй като турско-сирийската граница е под контрола на Анкара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток