Чакаме новите европейски правила за авторските права

Интернет няма граници и в този цифров век всичко става по-достъпно и по-бързо, но трябва да са защитени и правата на творците. Точно тази тема се дискутира в ЕП, за да има правила, които да дадат една обща европейска регулация. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който организира кръгла маса заедно с Научноизследователския институт при Икономическия университет във Варна.

В нея участва Тереза Комодини, докладчик на ЕП по предложението за новата директива за авторските права. Проектът ще е готов до юли, а целта на новата европейска директива е да хармонизира 28-те различни законодателства за единния дигитален пазар, посочи Комодини.Според нея проектодокументът предвижда някои изключения от общите правила за авторските права. От една страна те касаят образованието - трансгранично и дигитално, а от друга страна -извличането на данни и текст.

По отношение на торент сайтовете евродепутатката посочи, че тази тема касае по-скоро правоприлагането и в тази посока също се работи за хармонизиране на законодателствата, като ЕК е обещала до няколко месеца да представи нова директива. Новите правила ще се стремят да намерят вариант съдържанието да се получава по легален начин, а не да се пиратства, посочи Комодини.

Не трябва да се върви към рестрикции, потребителският пазар не трябва да се ограничава, категоричен е Емил Радев. Според него особено,когато става въпрос за наука и библиотеки, те трябва да са максимално освободени и хората да имат достъп до всички постижения в една или друга област. Според Радев не трябва да има геоблокиране, както например дадени сайтове, които не продават определени продукти за България. Европейската директива ще търси баланса между интересите на потребители, продуценти и творци, смята евродепутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България