Чакаме чернокопа да дойде от Румъния

Попчето скочи от 5 на 10 лева

Леферът е най-хищната риба, напада, убива и гони останалите, припомнят рибарите

Паламуд няма, но чакаме пасажи чернокоп и барбун да дойдат от Румъния. Имаме информация, че колегите там са наловили по много и дават сигнал, че рибите ще дойдат и край нашите брегове. Това разказаха пред „Труд” рибари. Те непрекъснато са във връзка помежду си и с комшийските морски вълци. Морето край Варна е пълно със сафрид. Хващат го дори въдичарите на Морска гара, които обичайно пълнят кофи с илария и кефал.

Ежедневно цяла флотилия от малки лодки кръстосва залива, а продукцията се продава както прясна на брега, така и на рибната борса. Щандовете там са заредени с пресен сафрид по 6 лв. килото.

Тази година край Бургас паламуд няма, нямало и в Турция, където обикновено по това време на годината морето ври от него. Според тях, причината е, че водата е много топла, а и най неочаквано излязъл много лефер. Леферът е най-хищната риба. Появи ли се в някой залив, всичката останала риба се покрива, коментират риболовците.

На рибната борса „Краснодар” в Бургас попчето е скочило от 5 лева килото преди броени дни, на 10 лева. Има и зарган по 12 лева за килограм, леферът държи 30 лева.

Липсата на прясна риба в момента, вдига цените. Миналата седмица например можеше да се намерят пресни попчета и сафрид по 4 - 6 лева, в зависимост от големината на екземпляра. Сега, сафридът го няма по сергиите, а търговци са извадили миналогодишен, замразен чернокоп по 7 лева килото.

Предвидливите ресторантьори, които са купили навреме евтината прясна риба, сега са с пълни маси по брега. В дните на златната есен, местни и гости на града се наслаждават на богата рибена чорба по ресторантчетата - от попчета, сафрид, барбун и лефер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България