Частните уроци поскъпнали двойно за 2 години

Целогодишната подготовка по български и математика за седмокласниците излиза над 1500 лева

Частните уроци са поскъпнали двойно само за последните две години, показа проверка на „Труд“. Ако през предстоящата учебна година родителите предпочетат да запишат децата си на индивидуални уроци по български език и математика ще трябва да платят между 15 до 45 лева на учебен час.

За сравнение - преди две години един астрономически час по математика е струвал средно 12 лева. През 2015 година цената за урок по химия, биология и физика е варирала от 6 до 8 лева, а през 2017 година таксите започват от 10 лева за час.

В случай, че родителите иска да запише седмокласника си на частна школа от семейния бюджет ще трябва да бъде заделена сума между 1500 и 2000 лева годишно. През 2015 година същата услуга, за подготовка в група за матура след 7 клас е можело да се намери пъти по-евтино - между 300 и 400 лева за целогодишен курс.

„Нуждата от допълни занятия е предупредителен сигнал за образователната система. Частният урок трябва да спре да съществува такъв, какъвто е“, заяви пред „Труд“ казва Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.

„Системата е направена така, че самостоятелната подготовка на децата да се окаже невъзможна и те да бъдат принудени да търсят извънкласна помощ. Учителите масово подтикват към частни занятия, като насаждат идеята, че без тях усвояването на материала е непосилно“, казва Ана Иванова, родител на седмокласник.

„Всеки учител има ангажимента да прави консултации. От две години насам по програма „Твоят час“ учениците имат възможността да наваксат с неусвоените знания напълно безплатно“, посочи пред вестника Диян Стаматов, директор на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование