Частни съдебни изпълнители искат да събират глобите на КАТ

МВР бави отговора си от август, оплаква се шефът на камарата Георги Дичев

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират и глобите на КАТ. Това предлага Камарата на ЧСИ, съобщи нейният председател Георги Дичев на семинар в Сандански, предаде “Правен свят”.

Камарата е изпратила писма с това предложение на премиера, министъра на финансите и до МВР. “Предлагаме да се занимаваме с най-тежките случаи на рецидивисти на пътя, които имат десетки наказания и неплатени глоби. Нека те да бъдат възложени на ЧСИ с цел превенция. Всяка година у нас остават несъбрани десетки милиони от глоби, чиято давност е 2 години. Държавата харчи пари за пощенски услуги, телефони, заплати на служители, консумативи и др. и може да се получи така, че за вземане от 50 лв. тя да похарчи 100 лв. Ако събирането се възложи на ЧСИ, държавата и общините няма да плащат нито стотинка, а ще съберат десетки милиони. Разходите остават за длъжника, а в случай на неуспех - за съдебния изпълнител”, обясни Дичев.

По думите му от финансовото министерство има положително становище, но от МВР няма отговор. “Писмата ни до МВР са две – от 30 юни и от 8 август”, каза Дичев. Според него не е необходима нормативна промяна, а само споразумение между министерствата и ЧСИ.

Камарата настоява и по-скоро у нас да се въведе електронен запор. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Според Дичев има готов софтуер, изработен заедно с банките. От години обаче се чака наредба, която се подготвя в Министерството на правосъдието.

За първите 6 месеца на т.г. ЧСИ са събрали към 600 млн. лв. за държавата и 92 млн лв. в полза на гражданите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България