Част от инфраструктурата на „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит

Част от инфраструктурата на сателитната система „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит, предаде БНР, позовавайки се на информация от Европейската комисия.

Разполагането в Лондон на помощния наблюдателен център за спътниковата система за навигация „Галилео“ започна през 2010 година след спечелен конкурс в сериозна конкуренция от други места в Европа. По принцип центърът се задейства, когато главният център за сигурност в Париж не функционира. Той трябваше да стане напълно функционален по-късно тази година, но говорител на Европейската комисия съобщи, че е взето решение за предислоцирането му в Испания, заради излизането на Великобритания от ЕС. Официално решението се очаква да бъде обявено на среща следващата сряда.

Решението е пореден удар за британската космическа индустрия в резултат на Брекзит. През ноември британски фирми и Кралското общество за въздухоплаване бяха изключени от участие в бъдещи договори, заради Брекзит, което засегна особено програмата „Галилео“. Системата „Галилео“ се състои от 18 сателити, които ще бъдат напълно функционални през 2020 година. Смята се, че системата е по-точна от тази на ДжиПиЕс и бе разработена отчасти Европа да не бъде изцяло зависима от американската военна навигационна система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл