Челистът Методи Недялков прави изложба с акварели

Методи Недялков (в средата) на откриването на изложбата си „Импресии от земния рай”. На снимката от изложбата е заедно с кураторката Цена Бояджиева (жената до него) и с колегите си от Софийската филхармония, където в продължение на 40 години Методи Недялков работеше и на която беше солист.

Картините „Импресии от земния рай“ са изложени в мраморното фоайе на зала „България“

Съдбата на Методи Недялков би настроила някои в очакване да видят мрачни и тежки картини. Акварелите на музиканта сияят жизнерадостно в нежни цветове от стените на Мраморното фоайе в зала “България”.

Изложбата “Импресии от земния рай” е съставена в по-голямата си част от последните произведения на автора. Впечатление прави една характерна особеност - в левния край картините остават някак загатнати, недоизписани.

Но да започнем отначало. Методи Недялков е музикант през почти целия си съзнателен живот. Цели 40 г. е виолончелист в Софийската филхармония.

Завършва Музикалната академия, специализира в академиите “Ференц Лист” в Будапеща и “Санта Чечилия” в Рим. Става помощник-концертмайстор и преподавател в Музикалната академия.

Както голяма част от интелектуалците, през 1989 г. се хвърля в бурята на промените. Става депутат във ВНС от квотата на СДС. Кове конституцията. И като музикант е допринесъл за едно важно решение - за това да се запази сегашният ни национален химн. Когато в VII велико народно събрание се обсъжда конституционният текст, отнасящ се до химна, са дадени много предложения, вариращи от “Шуми Марица” до “Върви, народе възродени”.

Методи Недялков е един от най-страстните защитници на песента “Горда Стара планина”, написана от Цветан Радославов през 1885 г. По време на дискусиите в парламента Методи Недялков и оперният певец и депутат Стоян Попов се изправят пред депутатите и запяват химна, за да покажат на практика красотата му.

От вълната на ентусиазма няколко години след промените Недялков се сгромолясва на дъното на дълбокото разочарование от политиката и участниците в нея. Затова и се оттегля отново в своето изкуство. За нещастие коварно заболяване го принуждава да се откаже и от нещо много по-важно - от музиката. Заради напреднал диабет губи единия си крак, а впоследствие и чувствителността на пръстите на ръцете.

Но когато човекът е надарен, талантът не може да бъде удържан. Недялков започва да рисува. Скромността и трезвата преценка му пречат да се самозабрави и той непрекъснато подчертава, че в картините му има някои професионални несъвършенства. Въпреки че тази - “Импресии от земния рай” - е десетата му самостоятелна изложба и третата в галерия “България”.

Преди две години нов удар на съдбата го поваля на легло. Методи получава тежък инсулт, който обездвижва изцяло лявата му страна. С много упражнения той успява да възстанови мускулите на гърба си достатъчно, за да може да седи и да държи четката. Всеки Божи ден музикантът рисува по два часа с любимите си акварелни бои. Твори пейзажи по спомени. Рисува Дружбенското езеро, картини от многобройните турнета като музикант, планински и морски гледки.

Независимо откъде са, картините му носят много емоция и едно общо много важно послание: животът е прекрасен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица