Кое вещество в червеното вино удължава живота

Червеното вино може да ни помогне да живеем по-дълго, съобщиха учени, съживявайки разгорещения дебат относно съставка, която някога беше наричана „еликсир на младостта”, съобщава в. „Дейли мейл”.

Веществото ресвератрол защитава червените сортове грозде и какаовите зърна от инфекции и при суша, но в продължение на десетилетия експертите спореха дали то помага на хората да живеят по-дълго. Ново изследване установи, че веществото може да удължи живота ни, защото имитира друг защитен ензим и само две чаши червено вино може да са достатъчни, за да се усети ползата.

Предишни изследвания върху мишки показаха, че ресвератролът увеличава продължителността на живота им, повишава енергията им и предпазва от диабет, но критиците отбелязваха, че веществото било използвано в „нереалистично високи дози”.

Поради това авторите на новото изследване използвали много по-малка доза, до 1000 пъти по-малка отпреди. Техният пробив дошъл, когато комбинирали ресвератрол с ензима TyrRS, който се свързва с ядрото на клетката, когато е подложен на стрес.

Изследователите открили, че когато ресвератролът и TyrRS бъдат комбинирани, което може да се случи по естествен път в тялото, те имитират лекуваща клетките аминокиселина, наречена тирозин.

След това този процес активирал протеина PARP-1, чиято роля при възстановяването на ДНК оказва значително влияние върху продължителността на живота, твърдят учените. „Въз основа на тези резултати може да се смята, че умерена консумация на две чаши червено вино би дала на един човек достатъчно ресвератрол, за да се предпази по този начин”, заяви авторът на изследването д-р Матю Саджиш от института „Скрипс рисърч” в Калифорния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл