Червеното цвекло нормализира кръвното налягане

Подходящи за консумация са и листата

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Червеното цвекло е един от най-популярните и масово отглеждани кореноплодни зеленчуци. Принадлежи към семейство Щирови (Amaranthaceae). Наред с много други видове цвекло (швейцарско, чард, захарно и др.) е култивирано от морското цвекло (Beta vulgaris subsp. Maritima). Ценен е големият му кореноплод, но и листата заедно с техните масивни цветни дръжки, могат да бъдат употребявани в смутита, готвени ястия и др. Цвеклото има древна история като храна и лекарство в културите на различни народи. Неслучайно този зеленчук е бил в арсенала на лечители като Хипократ и Парацелз. В нашата народна медицина се е ползвало като средство срещу малокръвие и отпадналост, както и при овладяване на болки в гърлото, като се е комбинирало с черна ряпа или с ябълков оцет.

Червеното цвекло е много богато на пигменти, основно беталаини, представени в най-големи количества от бетаина. Той придава характерния алено-лилав цвят на кореноплода. Научно доказано е, че бетаинът е полезен при хранене на онкологично болни и за профилактика на рака. Цвеклото се оказва полезно срещу развитие на рак на дебелото черво, стомаха и белите дробове. То съдържа и витамини С, В1, В2, В3, В4, В5, В6 и В9, нитрати, желязо, йод, калий, селен, цинк, мед, кобалт – който може да се преобразува под действието на чревните бактерии в кобаламин (витамин В12).

Естествените нитрати, съдържащи се в цвеклото, могат лесно да се преобразуват в азотен оксид, който да бъде отделен от ендотелните клетки на кръвоносните съдове. Така те се разширяват, подобрява се еластичността им и се регулира кръвното налягане. Този факт е и причината д-р Майкъл Грегър да нарича цвеклото „допинг за спортисти“, тъй като то мощно подобрява азотната и кислородна обмяна в мускулите.

Зеленчукът е изпитано през годините средство срещу анемия. Желязото в червеното цвекло, комбинирано с медта, действа мощно за активизиране на червените кръвни телца и насищане на тялото с кислород. Има ефект и за подобряване на паметта при редовна консумация.

Препоръката ми е да го включат в менюто си и хората със затлъстяване, както и тези, които искат да задържат трайно резултатите от програма на плодове, чай и мед. Заради ниското съдържание на калории (44 на 100 г) и многото фибри цвеклото е подходящ избор за диетично хранене. То обаче трябва да се избягва от пациенти с бъбречни камъни заради наличието на оксалати в съдържанието си.

То е популярно и с детоксикиращите си качества. Използва се с успех при лечението на хепатит, хранителни отравяния, повръщане и др. Препоръчва се и в процеса на възстановяване след язва на стомаха, както и при упорит запек.

Според д-р Майкъл Грегър червеното цвекло е един от малкото продукти, които не влошават антиоксидантните си качества след термична обработка, което ги прави прекрасна суровина за супи, сваряване и приготвяне на ястия на пара.

Както вече споменахме, червеното цвекло е истинска бомба от микронутриенти, но именно това го прави и доста „силно“ за директна консумация в сурово състояние. Добрият вариант е комбинация с морков или ябълка в съотношение 3 части плод или зеленчук към 1 част цвекло. То сполучливо се съчетава на вкус и със сезонните тиква и кестени.

 

Вегетариански борш (1 порция)

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

40 г червено цвекло, по 20 г морков и кромид лук нарязваме на кубчета. На ситно нарязваме 20 г зеле, 1/2 скилидка чесън и 1 супена лъжица магданоз. Слагаме и 20 г грах. Всички зеленчуци варим 10 мин. със зеленчуков бульон (от картоф, морков и целина- да ги покрие). Може да ги сварим и с вода. Добавяме 20 г картоф на кубчета и варим още 10 мин.

Махаме от огъня и добавяме 100 мл соево мляко, 1 супена лъжица кокосово масло, щипка морска или хималайска сол и сока от 1/2 лимон. При сервиране поръсваме с няколко стръка магданоз, нарязани на ситно.

 

Луканка от цвекло

Рецепта на консултант сътрудник Веселин Станков

60-%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%beПродукти

120 г изкиснати във вода сушени домати,

100 г сурово кашу или белен слънчоглед,

100 г /или половин глава/ червено цвекло,

2 скилидки чесън

Подправки: кимион, риган, черен пипер, червен пипер, индийско орехче, самардала (на вкус при подбор и количеството).

Приготвяне

Всички продукти се поставят в купата на кухненски робот или се пасират с ръчен пасатор (за целта цвеклото трябва да е предварително настъргано) до получаване на сравнително хомогенно тесто. След това се оформят на парчета луканка. Поставят се в дехидрататор и се сушат от 10 до 12 часа на 42 градуса.

По желание, само в интерес на външния вид, може да смелите малко елда “на брашно” и да оваляте вече изсушените парчета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве