Червен бойкот в Сдружението на общините (обзор)

Поддавате се на внушения на партийни централи, възроптаха градоначалници

Кметовете от БСП напуснаха демонстративно заседанието на Националното сдружение на общините (НСОРБ), което се проведе вчера в хотел “Рамада” в София. Предложението дойде от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който бе аплодиран от съпартийците си на форума. Формалният повод за бойкота бе преразпределението на средствата за общините. Припомняме, че в края на годината бяха отпуснати 146 млн. лева за кметствата по места. Причината - тъй като БСП има най-малко кметове, общата сума в т.нар. “червени общини” е най-малко.

Кметът на Плевен Георг Спартански се обърна към колегите си от БСП и ги предупреди да не се поддават на внушенията от партийните централи. А градоначалникът на Пазарджик Тодор Попов директно намекна за предизборен ход от страна на ръководството на социалистите: “Скъпи колеги, не забравяйте, че сте мажоритарен вот, не ви е назначил “Позитано”. Докажете, че служите на хората от вашия град”.

След като обявиха решението си, кметовете-социалисти отидоха на среща с лидера на БСП Корнелия Нинова на “Позитано” 20, където е решено “кметовете от левицата, членове на УС на Сдружението на общините, да напуснат Управителния съвет на НСОРБ”. Кметовете на БСП се обявиха срещу “дългогодишната и целенасочена политика на правителството на премиера Бойко Борисов за разделение на кметовете според политическата им принадлежност”.

 

Петя Аврамова обеща: Повече пари за общински пътища - догодина

От НСОРБ искат 20% от таксите

През 2020 г. предвиждаме тол системата да работи напълно, така че в държавния бюджет да се освободят средства и общините да получат пари за четвъртокласната пътна мрежа. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

По повод искането на НСОРБ част от бюджета на АПИ – 100 млн. лв., да се преразпредели към общините, Аврамова посочи, че това няма как да стане тази година, тъй като на 16 август ще бъде пусната тол системата в тестови режим.

“Аз и АПИ твърдо стоим зад искането на общините да имат повече средства за пътищата и този диалог трябва да продължи. Но средствата, които ще се събират от тол таксите, няма как да бъдат преразпределени – каквото предложение има НСОРБ за 20% да отиват при общините, защото разпоредбите са залегнали в директива. И няма как да харчим средствата, събирани от тол такси, за други пътища освен за републиканската инфраструктура”, заяви Аврамова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България