Черешовите води по Дунав се бавят, реката тече тиха

Ежегодните „черешови води”, които покачват нивото на Дунав и палят тревоги сред хората по крайбрежието, тази пролет ги няма. Реката приижда, но бавно и спокойно. Заради климатичните аномалии големите води могат да тръгнат чак през юни, коментират моряци.

Според данните на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав от 9 май досега ръстът на реката край Видин се е увеличил със 131 см, а при Лом - със 127 см. Край Лом водата е стигнала до кота 575 см, а в годините назад по това време Дунав е щурмувал ниво към 8 метра, коментираха речни капитани.

„Нивото на Дунав е нормално, но необичайно за този сезон. Реката е с около 2 метра под традиционните стойности за май.Това не създава проблеми, корабоплаването върви спокойно”, заяви шефът на „Морска администрация”- Лом кап. Тони Тодоров.

Според експерти причината за слабите „черешови води” тази пролет е в сравнително меката зима и липсата на големи снежни покривки в Западна Европа, които при разтопяването да препълнят притоците на Дунав. Не е изключено обаче „черешовите води” само да закъснеят и да атакуват крайбрежието чак в края на май или началото на юли, заявяват опитни моряци.

В Австрия и Германия заради хладната пролет снеговете и ледовете в планините още не са разтопени, разказват пътували по реката.

Най-тежката пролет в българския участък на Дунав бе през 2006 г., когато голямата река започна бурно да приижда още през март, а през април стигна до рекордните 985 см, заля паркове, пристанищни кейове и сгради и в Лом започна евакуация. Спасители, военни и доброволци изграждаха временни диги, за да спрат потопа, а наводнението бе избегнато само заради пробив на дигите в Румъния, където бяха срутени стотици къщи.

След бедствието край Лом бе изградена 800 м защитна стена, която пази голяма част от града и порта от реката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България