Черната перла купена за 17 милиона евро

Bugatti показа продадения уникат La Voiture Noire, който е най-скъпият нов автомобил

Колкото 100 нови поршета струва най-скъпият автомобил на провеждащото се в момента изложение в Женева. Това е уникатът La Voiture Noire, който вече е продаден за близо 17 милиона евро. Bugatti изработи този единствен екземпляр на базата на Chiron, но с много по-ефектен външен вид и екстремна аеродинамика.

Името на купувача би трябвало да се пази в тайна, но всички следи водят към бивш голям началник в концерна Volkswagen – Фердинанд Пийх. От продажбата на акциите си неотдавна той прибра 1,1 милиарда евро, така че му се намират „дребни“ пари от порядъка на 17 милиона евро за една хубава кола. Знае се, че Пийх има особена слабост към Bugatti, тъй като по негова директива култовата марка през 1998 г. бе приета и възродена в концерна на Volkswagen. Също така по негова идея бе създаден първият модел Veyron, превърнал се в абсолютна икона за автомобилните фенове.

Името La Voiture Noire в превод означава „черната кола“. Уникатът е разработен по образец на един от най-харизматичните модели отпреди Втората световна война – Bugatti 57C Atlantic, от който са сглобени едва четири екземпляра – всеки по поръчка и с индивидуални особености. Един от тях става личен спортен автомобил на тогавашния собственик на компанията Жан Бугати. Машината изчезва мистериозно по време на войната. Ако някога бъде окрита, ще се окаже истинско съкровище с прогнозна цена около 100 млн. евро и ще бъде най-скъпият автомобил за всички времена.

Съвременната „черна кола“ пък е най-скъпият нов автомобил в историята. Той се задвижва от грандиозния 8-литров двигател W16 с четири турбокомпресора на Bugatti, който работи и в серийния модел Chiron. Мощността от 1500 к.с. и въртящият момент от 1600 Нм осигуряват феноменални скоростни качества като ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди и темпо над 420 км/ч.

Агресивният дизайн гръмко афишира огромната сила на тази кола. Няма друг автомобил, който да разполага с шест ауспухови тръби в центъра на задния дифузьор. По цялата ширина на каросерията преминава тънка LED лента на стоп светлините, а под тях блести името Bugatti.

Предницата е дълга и ниска с форма на нос на акула и зрелищни LED фарове, които са изтеглени дълбоко назад в калниците. За съжаление към момента липсват изображения от интериора, който вероятно също е изпипан в черен цвят. Всеки компонент е изработен ръчно с огромна прецизност, а цялата каросерия е излята от лек и здрав карбон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили