Черна гора по пътя към ЕС

На 15 май 2019 г. в Информационния център на ЕС в Подгорица се проведе кръгла маса на тема „Черна гора по пътя към ЕС. България споделя своя опит – предимства, предизвикателства и перспективи“.

Впечатляващият форум беше организиран от посолството ни в партньорство с делегацията на ЕС в Черна гора, Информационния център на ЕС и Черногорския паневропейски съюз.

В кръглата маса като лектори участваха проф. Харалан Александров, социален антрополог и публицист, проф. Татяна Буруджиева, преподавател по политически науки, проф. Пламен Павлов, историк и публицист, проф. Джордана Джурович, преподавател във Факултета по икономика на Черногорския университет, бивш министър за европейската интеграция и проф. Драган Перович, публицист, автор на книги, бивш лектор по сръбско-хърватски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На кръглата маса присъстваха представители на черногорските институции, посланици и представители на дипломатическия корпус, на НПО, медии и много студенти. Събитието предизвика голям интерес, за което говореше и препълнената зала. То бе заснето от телевизии „Първа ТВ“ и „Нова М“. Присъства и известната черногорска журналистка Оливера Лакич, удостоена през тази година във Вашингтон с престижната международна награда „Жени на куража“ за приноса й към разследващата журналистика.

Форумът бе открит от посланика на България в Черна Гора д-р Меглена Плугчиева. В приветственото си слово тя подчерта, че в продължение на изключително успешното председателство на България на Съвета на ЕС през 2018г. европейската интеграция на страните от Западните Балкани остава важен приоритет на външната ни политика и България продължава да се ангажира активно с конкретни проекти и инициативи за реализация на този приоритет и постигане на общо европейско бъдеще.

Посланик Плугчиева завърши словото си с призива: „Най-добрият начин да предскажем бъдещето е, като се включим в неговото създаване“.

Заместник-посланикът на ЕС в Черна Гора Пламена Халачева сподели вълнуващи лични спомени от периода на присъединяването на България към ЕС.

Изключително интересната презентация на доц. Харалан Александров за предизвикателствата и процесите на интеграция, развили се в българското общество, дадоха база за истинска дискусия с аудиторията.

Доц. Татяна Буруджиева говори открито за проблемите и кризите, с които се сблъсква ЕС в последните години, както и за предстоящите избори за Европейски парламент и апелира към черногорското общество да бъде активно не само преди , но и след присъединяването на страната към ЕС.

Проф.Пламен Павлов заедно с колегата си Драган Перович коментираха културно-историческия аспект на двустранните ни отношения и изнесоха нови и малко познати исторически факти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България