Черна дамга бележи ръката на онаниста

Болестите често са последствие именно от странностите на характера и страстите

Издателска компания „Маркет пул” е подготвила за печат произведението „Тайните на ръката” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1859 година и се смята за класически труд по хиромантия.

Дебарол е определян като основател на научния и аналитичен подход към хиромантията, а „Тайните на ръката” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички световни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е не само в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на световни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, но и за това, че за първи път е приложил към своите практически изчисления солидна теоретична база.

В неговия труд хиромантията е неразривно свързана с древни херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а чрез тях и с френология и физиогномика.

По този начин „Тайните на ръката” не само тълкува рисунките от линиите на ръката на човек, но и открехват вратата към невидим астрален свят, който не само се допира до реалния свят, но буквално го пронизва.

Книгата на Дебарол е оказала влияние върху цялата теория и практика на световния окултизъм, водейки към синтез на древни и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е известен и като художник. Той сам илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо познание на своето време.

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 г. в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „Скоропечатницата на Петър А. Славков”.

Подготвеното за печат издание от „Маркет пул” е точно копие на изданието на братя Славкови, като единствено е осъвременен правописът.

„Труд” публикува в няколко поредни съботни броя откъси от книгата „Тайните на ръката - За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, наклонностите и бъдещето на человека.”

В град Лион имаше един доктор, който беше прекратил медицинската си практика за дълго време, заради тежка болест.Линията му на щастието, в началото си беше красива, но изведнъж се скъсяваше в марсовата долина. После се раздвояваше, а в последствие пак отиваше надолу - права и ясна.

Неговата болест беше един от редките случаи на вътрешно страдание. Лицето му беше съвършено жълто. Болестта му личеше още и от една двойна главна линия, която образуваше островче, заедно с линията излизаща от марсовата издигнатина към Сатурн и раздвоената сатурнова линия.

Раздразнителност на вътрешностите като причина за полудяване

Медицината потвърждава, че раздразнителността на вътрешната част на човека и на пикочния мехур предразполагат към мозъчни трески. За тези случаи и хиромантията казва, че когато лунната издигнатина е покрита с много и безпорядъчни линии, означава раздразнителност на вътрешностите и на пикочния мехур. Мюллер твърди, че те са свързани с измененията в мозъка. Ние също казваме, че в този случай раздразнителността на вътрешностите и на пикочния мехур, означени с линиите на лунната издигнатина, показват умопобъркване. Но това е само тогава, когато има или разпокъсана главна линия или звезда, която да означава наследствено, или изменение в мозъка.

Главна линия, която се спуска към Луната, но не е разкъсана, означава само склонност към поезия. Ако тя отива по-нататък означава екзалтация. Ако се спуска до самия край на дланта, лунната издигнатина бъде набраздена и на долния си край има кръст, а на границата й има звезда, означава подлудяване.

Нагнояване в червата

На ръката на една жена на мястото, посветено на червата (между марсовата и лунната издигнатини, под вертикалната слънчева линия), забелязахме синкава дамга (белег). Тя ни съобщи, че в годината, означена на животната линия с точка, е имала нагнояване в червата и че добрият й живот е започнал едва на 20-годишнината й възраст. За това твърди и самата сатурнова линия.

Злокачествен тумор (рак в червата)

Гледахме ръката на една жена, която имаше рак на червата. Болестта можеше да бъде изцерена, защото се беше отбелязала с няколко звезди, разположени по-следния начин: едната звезда на главната линия, друга на долното разклонение на главната линия, трета на мястото посветено на червата. Всички звезди бяха заобиколени от един предохранителен четвъртоъгълник - знак на възможно изцеряване. В ъглите на четвъртоъгълника имаше точки.

Изкълчена бедрена кост

Един младеж още от раждането беше с изкълчена бедрената кост. На меркуриевата издигнатина на ръката му се намираше черна дамга, приличаща на лещено зърно. Такава дамга се среща само по ръцете на крадците, но в този случай, тя е в средата на издигнатината. При младежа се забелязва още, че зърното е в една от страните на издигнатината.

Сакато дете

Един човек имаше едно сакато дете. На една от ръцете на това дете във външната страна на меркуриевата издигнатина имаше знак. Той беше много дълъг - влизаше чак в третата фаланга на кутрето и се завиваше във вид на кукичка.

Рана на ръцете

На един млад човек над меркуриевата издигнатина имаше черна точка и тази ръка после беше простреляна с оръжие.

Счупена ръка

Когато видяхме въпросния човек, счупената му лява ръка при лакътя бе вече зараснала. Сърдечната линия на дланта му се съединяваше с животната линия. Оттам излизаше и друга линия, която прерязваше първата под Сатурн. Главната линия беше почти незабележима и се намираше малко по- надолу от мястото, където трябваше да бъде. Тя не беше съединена с животната линия, а под Сатурн беше малко подута.

Изкълчени ръце и крака

На дланта на младо момиче, което имаше изкълчени и изкривени ръце и крака, а ръцете му не можаха да се свиват, забелязахме само една и то много неясна линия. Тя беше във вид на гънка на сатурновата издигнатина, което означава, че електричеството не подава сигнал към мозъка. Освен тази линия, която беше едва забележима, ръцете й бяха покрити с гънки, пръстите й бяха равни и можеше да се предполага, че линията е започнала да се образува не много отдавна. Сметнахме, че това е от времето, когато здравето й е започнало да се подобрява, благодарение на старателното и разумното й лечение.

Падане от високо място

Забелязахме този знак в една жена между главната и сърдечната линия под Сатурн. Той беше под формата на три малки кръгчета, поместени едно в друго, следователно, в три различни величини. Жената беше слаба, нервна и хипер подвижна.

Сладострастна (венерическа) болест

Когато тази болест е развита в много силна степен и заплашва със смърт, бива показана със светло синя дамга на венерината издигнатина.

В един случай на ръката имаше съставено венерино пръстенче от няколко клончета. На сатурновата издигнатина имаше ясно начертана звезда, която съединяваше една от лъчите си, с излизащата от юпитеровата издигнатина линия. Другата ръка беше рахитична. Имаше особеностти на първите фаланги и завити навътре нокти. Болестта беше много опасна и почти безнадеждна.

Ръкоблудство (онанизъм)

Има няколко явни признака за онанизъм: разкъсано двойно или тройно венерино пръстенче; често пъти сърдечната линия e във вид на верига; третите фаланги са по скоро кокалести, отколкото дебели.

Неотдавна видяхме един млад човек много нервозен, безпокоен и съвършено неспособен към каквато и да е последователност. Макар да беше надарен с богати способности, те бяха все едно заспали. Достатъчно беше да се погледне дланта му, за да се узнае причината за неговата нервозност - онанизъм още от младите му години.

На животната линия безсилието и повяхналостта му бяха показани с една черна дамга, която започваше във възрастта, показана от линията между 24 и 27 година. Тя беше свързана още и с другите линии, от същия цвят, които се намираха на главната линия. Подобни знаци често пъти показват тифозна треска, но тук говорят за силно нервно разстройство. За ясно обяснение служеше много тънката линия, която свързваше тъмните дамги, намиращи се на главната и животната линия, заедно с главния клон на венериното пръстенче.

Младият човек се чувстваше болен, напълно лишен от памет и разсъдък. Мъчеше го осъзнаването на болестта. Той твърдеше, че само непрестанния земеделски труд, от сутрин до вечер, го облекчавал. Току-що беше дошъл от Париж и понеже се е чувствал много по-зле, трябваше да се върне обратно. Като взехме предвид обичта му към изкуствата и пътуванията и като разбрахме, че е обезпечен, го посъветвахме да тръгне с някоя весела компания към Швейцария или Италия. Той беше вече зарязал лошата си и порочна привичка (онанизма) и желаеше да оздравее. Навярно с помощта на медицината той е оздравял много по-рано от показаното време в животната линия, отбелязано с черната дамга.

Болест в ставите на краката (подагра)

На подаграта влияят, Юпитер и Луната, тъй като тя се предизвиква от прекомерния комфорт. Верният признак за тази болест е късата, но дълбоката бразда на лунната издигнатина. Обикновено първото появяване на подаграта бива определено с една точка на животната линия. На юпитеровата издигнатина никога няма знаци, които да показват тази болест. Тя винаги се определя по Луната - или с преките и разбъркани линии, или чрез прекомерната издигнатина на луната.

Почти винаги подаграта се познава по-гореказаната дълбока бразда. Звездите, разположени на външния край на лунната издигнатина, често показват операции, а понякога и водянка. Много пъти предположението за подагра може да се определи и чрез късите нокти. Тази болест силно влияе на характера, в смисъл на раздразнителност и нетърпение. Моряците много често страдат от подагра, защото се намират постоянно над водата и са посветени на Луната - друго обяснение няма. Трябва да се знае, че обичта към морето и морските пътешествия, също се отбелязва с чертички на лунната издигнатина. И наистина: защо ли, след като по ръцете се четат характерът и човешките страсти, да не може да се прочетат и болестите, които често са последствие именно от странностите на характера и страстите.

На подаграта влияе и пикочният мехур. Камъните в бъбреците не са нищо друго освен усложнение от подаграта. Както вече знаем подаграта се означава с дълбока бразда на лунната издигнатина, или с кръстосани чертички, които покриват същата издигнатина.

Когато хората от юпитеровия тип имат знаци за подагра на лунната издигнатина, а сърдечната им линия е скъсана под Аполон, това е знак за съдбоносна аневризма. Често тя е резултат от подаграта.

Паралич

Звездата под Сатурн показва тази болест. Трябва да има и силна набразденост на лунната издигнатина и звезда на нея. Понякога болестта се показва и от дълбоката четвъртоъгълна длъбинка на главната линия, а често пъти пък се среща и венерино пръстенче.

На ръката на един литератор видяхме, че на животната линия имаше черна точка. Мястото, където се намираше тя, отговаряше на възрастта, когато той се е разболял от невралгия. От нея е получил и паралич на лицето си.

Такъв знак забелязахме и на ръката и на друг знаменит литератор, М. Д. още преди болестта му. Като взехме предвид мястото на точката от животната линия и продължението й, ние му предсказахме времето, когато той ще се разболее. Определихме две годишен срок на тази болест. И действително, че в уреченото от нас време, той се разболя. В началото болестта му беше ужасна, но след две години, тя се прекрати, без да парализира лицето му. Така той се излекува, благодарение на взетите предпазни мерки.

Полупаралич беше означен на ръката на едно младо момиче, като последствие от истерия. Източникът на истерията беше венериното пръстенче (онанизмът).

Удар

Един възрастен човек претърпял два тежки мозъчни удара. Сърдечната линия на ръката му беше много дълбока и образуваше нещо като гънка. На самата линия имаше много точки. Действително, в живота му е имало много огорчения.

Апоплексия

Болестта често пъти се познава по длъбинката на сърдечната линия. Тя прилича на прясна, червена рана, която е подпухнала по краищата.

Дизенетерия

Болестта се познава по малките и безпорядъчни чертички на лунната издигнатина.

Диария

Това състояние се бележи от силно развита лунна издигнатина с преобладаващи на ръката сатурнова и меркуриева издигнатина. Като предразположение към диария, служи и лунната издигнатина, покрита надлъж с линии.

Видяхме много нервна дама, със силно избраздена длан и с ясно начертано венерино пръстенче, (меркуриевата, лунната и сатурновата издигнатини бяха сплескани). Тя имаше силно раздразнение в червата и кървава диария, която заплашваше живота й. Това състояние се показваше и от други знаци. На животната линия, ня мястото, което съответстваше на възрастта й, се намираше една ясно начертана звезда, съединена с друга такава звезда. Това беше мястото посветено на червата, а звездите бяха обградени с тъмноцветна кожа.

Епилепсия

За признаци на тази болест могат да послужат: кръстът в марсовата долина; точките в средата на дланта; късите нокти; накъсана главна линия, а сърдечната - във вид на синджир.

На нас ни се случи да видим ръката на един епилептик. Пръстите на ръцете му бяха като зле оформени куки. Ноктите - много къси и прикрити с кожа, което означава много силно физическо безпокойство. На дланта му имаше венерино пръстенче. Главната линия се спускаше към лунната издигнатина и беше съставена от разпокъсани чертички, а в марсовата долина беше начертан кръст с точки по краищата. Без съмнение този кръст е показвал страданията на мозъчните нерви. В края на дланта имаше още един кръст, което означава промяна на положението. Трябва внимателно да се изучава средата на дланта, т.е. марсовата долина, която е център на мозъчните нерви. Чак тогава се предава особеното значение на знаците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл