Черния континент има с какво да се гордее

Cameroon's Belgian head coach Hugo Broos (R) huddles with his players during a training session in Sochi on June 23, 2017, ahead of the team's 2017 FIFA Confederations Cup group B football match against Germany on June 25. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

В неделя вечер Камерун ще се опита да направи нещо еретично – да изхвърли световния шампион Германия от турнира за Купата на конфедерациите. „Неукротимите лъвове” се нуждаят от задължителна победа, а досега играта им не показва достатъчно класа за такава планина като младия тим на Йоаким Льов.

Въпреки това Черния континент има с какво да се гордее на турнира.

1. Абдулайе Траоре – първия африкански голмайтор

Случи се през 1992 година, когато турнирът още се наричаще Купа на Крал Фахд. Тогава в първото издание участваха домакинът Саудитска Арабия, световният шампион Аржентина, САЩ и Кот д’Ивоар. Всеки изигра по два мача. Африканците загубиха с 0:4 от „гаучосите” и с 2:5 от янките. На 19 октомври 1992 година Траоре вкара първия гол срещу Щатите в мача за трето място.

2. Египет – първият африкански тим, победил световния шампион

В един от най-запомнящите се мачове в историята на турнира Египет надигра световния шампион Италия с 1:0 в Южна Африка. Младокът Мохамед Хамус вкара единствения гол, а това бе първата победа в историята на Черния континент над актуалния първи в света. След това „фараоните” изиграха още един впечатляващ мач, но паднаха с 3:4 от Бразилия.

3. Нигериецът Намди Одуамади – първият африканец с хеттрик

Нападателят на „суперорлите” влезе в престижната класация на един от играчите, ликувал с хеттрик в турнира за Купата на конфедерациите. Направи го при разгрома на Нигерия над Таити с 6:1 в Бразилия. Голмайсторът имаше привилегията да носи прякора Робиньо. Останалите играчи, постигали хеттрик, са Владимир Шмицер, Роналдо, Ромарио, Куатемок Бланко, Марзук Ал-Отаиби, Роналдиньо, Лусиано Фигуера, Фернандо Торес, Давид Вия и Абел Ернандес. Единствените с по 4 гла в един мач са Торес, Бланко и Ернандес.

4. ЮАР – единственият африкански тим с наградата за феърплей

На турнира в Саудитска Арабия „Бафана бафана” остана на последно място в групата си. Но отборът получи само три жълт картона – на Фил Масинга, Джон Моети и Ерик Тинклер. Поведението на тима от ЮАР специално бе похвалено от ФИФА.

5. Шайбу Амоду – най-младият африкански треньор в турнира

Само на 37 години той води Нигерия на второто издание на турнира, когато още носеще името Купа на крал Фахд. Чак сега на руска земя роденият в Англия новозеландец Антъни Хъдсън е по-млад от Амоду. Под ръководство на Амоду тимът на Нигерия завърши втори в групата с равен брой точки с Аржентина. А впоследствие Амоду и компания загубиха малкия финал от Мексико с 4:5, след дузпи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят