Чернобил според НВО и по същество

Русия снима сериал в отговор на западната продукция

Филмът за атомната трагедия от 1986 г. предизвиква ожесточени дебати относно истинността

Последният пети епизод от минисериала “Чернобил” бе излъчен по НВО във вторник, но дебатите, които предизвика по света и у нас не стихват в медиите и социалните мрежи.

Филмът завършва с реплика на професора по ядрена физика Валери Легасов. Застанал пред трибунала, водещ делото за аварията и отговорен да обясни какво е предизвикало най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, той казва:

“С всяка лъжа сме в дълг към истината. Рано или късно този дълг се плаща.”

Споровете са свързани именно с истинността на показаното в сериала. Оформят се два лагера. Първият е на “отрицателите” - според тях на Запад не може да бъде създаден адекватен филм за събития, случили се в СССР. Те наблягат на дребни неточности в мизансцена, не одобряват автентичността и твърдят, че има разминаване с историческата достоверност. На Запад пък някои са недоволни, че в сериала няма баланс на типажи - нямало чернокожи, вероятно и хомосексуалните са дискриминирани.

Вторият лагер е на хората, които възприемат възторжено “Чернобил”. Зрители, включително руснаци, хвалят преди всичко атмосферата в сериала - подтискащата, граничеща с хорър картина, показваща ясно как действа тоталитарната машина за скриване на достоверна информация от населението.

Държавната телевизия и руските таблоиди обаче обвиниха минисериала HBO в пристрастност, описвайки героичните подвизи на съветските отряди, или т.нар. “ликвидатори”. В отговор държавната NTV ще излъчи своя продукция за инцидента. Руската версия на “Чернобил” е заснета в Беларус, но си позволява малко повече свобода, твърди британският “Гардиън”. Сюжетът се развива около агент на ЦРУ, изпратен в Припят, за да събира сведения за ядрената централа в Чернобил, както и около руски агент от контраразузнаването, изпратен да го следи. Режисьорът Алексей Мурадов твърди, че продукцията “ще разкаже на зрителите какво наистина се е случило тогава и ще даде алтернативен поглед върху трагедията в Припят”.

 

На филм и наяве

Вижте прототипите на героите в сериала от реалния живот

Джаред Харис като Валери Легасов

Легасов е един от физиците, които реагира на Чернобилската катастрофа. Здравето му е разбито и кариерата му бе пренебрегната. Легасов се самоубива точно две години по-късно на датата на аварията.

Стелан Старсгорт като Борис Щербина

Щербина е съветски политик, който е заместник-председател на Министерския съвет от 1984 до 1989 г., изпратен да ръководи действията на екипите след аварията. Умира от лъчева болест в Москва през 1990 г.

Адам Нагаитис като Василий Игнатенко

Пожарникар от Припят е първият отговорник, пристигнал да потуши пожара на покрива. Умира 2 седмици по-късно. Игнатенко бе погребан бос (крайниците се издуват в последната степен на лъчева болест) в Москва в ковчег от цинк и залят с бетон. Във филма съпругата му (Джеси Бъкли като Людмила Игнатенко) носи в ръце обувките му, а в реалността - букет карамфили.

Пол Ритер, Кон О'Нийл и Ейдриан Роулинс

Те изпълняват съответно ролите на Анатолий Дятлов, инженер, Виктор Брюханов, директор на завода и Николай Фомин, главен инженер. Тримата са изправени пред съд след аварията и осъдени на 10 г. трудов лагер. Дятлов е супервайзор на фаталния тест в Реактор 4. Негова грешка е в основата на аварията. Дятлов написа книга, в която заяви, че е изкупителна жертва и обвинява техническите несъвършенства на реактора РБМК. Директорът Брюханов подценява нивото на радиация и съобщава в Москва, че реакторът е все още непокътнат, което е води до забавяне на евакуацията. Във фаталната нощ Фомин пък продължава да мотивира персонала да подава вода в реактора, причинявайки къси съединения по въжените линии.

 

Любопитни факти

Сценаристът се прочу с поредицата “Ергенският запой”, а режисьорът е хип-хоп звезда

Мини сериалът от 5 епизода “Чернобил” е най-успешният собствен проект в историята на канала НВО (Home Box Office). В най-авторитетния оценъчен филмов сайт IMDB (International Movie Data Base) вчера той достигна невиждания рейтинг 9.7 точки от общо 10 възможни при гласували 170 000 зрители.

Сценарист е известният Крейг Мейзин, прочул се с филми като “Ергенският запой” (2 и 3-а част), “Страшен филм 3 и 4”, “Кражба на самоличност” и др.

Мейзин признава, че използва за сценария книгите “Чернобилска молитва” на нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич, “Чернобилска тетрадка” на Григорий Медведев, “Чернобил” на американеца Ендрю Лезербароу, “В огъня” на Пиърс Пол Рийд и “Наследството на Чернобил” на руския учен и дисидент Жорес Медведев. Сценарият също заимства от украинския документален филм “Чернобил 3828”, от “Хроника на трудните седмици” на прочутия документалист Владимир Шевченко, от шведския “Гласът на Людмила” (2001 г.), от документалната поредица на Би Би Си “Да оцелееш в катастрофата” (2006 г.), от документалистиката по темата на National Geographic и дори от шедьовъра за Втората световна война “Иди и виж” на Елем Климов.

Режисьор на сериала е шведът Йохан Ренк, известен още като хип-хоп певец и композитор под псевдонима Stakka Bo. Режисирал е част от сериите на Breaking Bad и The Walking Dead, а заради “Чернобил” отказва покани за Game of Thrones и Homeland.

Исландската композиторка Хилдур Гуднадотир (“Завръщането”, “Сикарио”) се усамотява ва изоставената литовска АЕЦ “Игналина” (там е заснет почти целият сериал) и записва звуци, от които се вдъхновява за музиката.

Актьорите говорят на английски, но всички документални записи - на съобщенията по радиото, телевизията и пр. са в оригинала на руски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали