Премиерът Бойко Борисов в Народното събрание: Черно море е за туризъм, а не за война (ОБЗОР)

Надявам се да се вложи здрав разум, полагам всички усилия, каза премиерът

По времето на Кремиковци въздухът бе с цветовете на дъгата

България не е получавала официално искане за разполагане на чужди кораби в черноморските ни териториални води. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание по повод на информация на CNN, че САЩ се подготвят да изпратят свои военни кораби в Черно море.

Премиерът бе категоричен, че присъствието на чуждестранен флот ще доведе до ескалация на напрежението и България прави всичко възможно това да не се случи. “Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи”, отбеляза Борисов. И специално посочи, че на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България и това пряко ще ни засегне.

“Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум”, каза премиерът. “Иначе – много прекрасна територия за водене на военни действия. Тук сигурно е 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха, и ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат”, заяви още Борисов.

По-рано в пленарна зала министър-председателят отбеляза, че ще поеме ангажимента да изпълни всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, “колкото и да ни струва това”. В нарочна декларация социалистите обвиниха управлението на ГЕРБ за мръсния въздух в столицата през последната седмица. Но Борисов ги контрира: “По темата за декларацията. Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика