Честито за избора на F-16 и на Русия

Докато чакаме новите изтребители от САЩ, ще плащаме на Кремъл стотици милиони. А можеше всичко да е различно

Знаете ли кой е най-достоверният и почтен вестник в България? Отговорът е много прост: „Държавен вестник“. Но хората не го четат.

В „Държавен вестник“ пише какво е решило Народното събрание, по предложение на управляващото мнозинство - ГЕРБ „(Почти) Обединени патриоти“ за модернизацията на армията. Това решение беше взето, след грандиозен скандал, предизвикан от лидера на парламентарната група на ГЕРБ - г-н Цветан Цветанов, с основание, за предходни събития.

Служебното правителство, назначено от президента (пилот) Румен Радев избра по изискванията на конкурса на (предишното) правителство на Бойко Борисов нов самолет за българските ВВС - „Грипен“ на шведската компания SAAB. Цветан Цветанов беше прав и направи всичко възможно да се стартира нова процедура за модернизацията на армията. Условията бяха прозрачни, честни и бяха поканени няколко държави да участват в конкурса. И всичко това е отразено в „Държавен вестник“. Едно към едно - (https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=867B77F7BDCAE24EDA83B5B606BACEE6?idMat=127388.)

Прочетете условията в „Държавен вестник“ и след това ги задраскайте, защото те нямат значение. Тези, които го написаха в момента, го плюят, сякаш врагът им го е печатал. А врагът е опозицията.

Не разбирам опозицията. Имам предвид БСП, защото бензинджиите са ясни. Който налива - плаща.

Властта ти е паднала на дузпата, а ти риташ сякаш си резерва на „Локо“ Мездра срещу „Бистришките тигри“. Как можеш да изтървеш такъв исторически реванш, като дебата за нови изтребители за ВВС? Само си помислете какво щеше да се случи ако правителството на Пламен Орешарски беше пренебрегнало парламента и собствените си изисквания. Майко мила!

Изборът на правителството и парламента е най-добрият за САЩ и за Русия. Според това, което чухме от изявленията на държавния елит във Вашингтон и това, което правителството реши, виждаме няколко много важни неща:

- Ние ще платим предварително на САЩ за самолетите, което е в разрез с решението на Народното събрание;

- Ние ще получим самолетите след поне пет години (според някои данни след 2025-а), което е в разрез с решението на Народното събрание;

- Ние ще платим няколкостотин милиона долара в повече от рамката, което е в разрез с решението на Народното събрание;

- Ние няма да отворим нови работни места за българския ВПК, в разрез на Народното събрание.

И още, и още, и още.

През това време ще похарчим няколкостотин милиона лева за поддръжка на руски самолети, които ще заплатим на руски компании, което е в разрез с бюджетните ни интереси.

Ето затова БСП бяха толкова беззъби. Как да спориш за нарушаване на решенията на НС, когато Русия ще е щастлива за милионите, дето ще се наливат през следващите години.

Ако драснем чертата, излиза следното: Ние плащаме едновременно цялата сума на САЩ за F-16, която надвишава с около 300 до 500 милиона лева повече от финансовата рамка. Плащаме на Русия над 200 милиона като начало за поддържка на Миг-29 и Су-25 и реално получаваме нови самолети след 2025-а. Подчертавам: това е според резултатите на конкурса на правителството, одобрено от Народното събрание.

Ама най-най-главният въпрос е можем ли да си го позволим като финанси - оставете емоциите „тия ни пазят“, „без ония не можем“. Като държавата ти фалира, е все тая дали ще те обичат с презерватив или без него.

Финансовият въпрос е най-важният, защото иначе другият е лесен.

Кой е най-добрият самолет за българските ВВС? Няма никакво съмнение - F-22 Raptor е най-добрият в момента. Защо не си поръчахме от него? Защо правителството не преговаря за конкретния Raptor. Ако е много скъп, защо не си си закупим F-35 - и те са по-добри. Какво да кажем за „Eurofighter Typhoon“, които също са много по-добри от F-16. Ще добавим и френските „Dassault Rafale“, които надминават офертата на „Локхийд Мартин“ по качества.

Правителството избра да преговаря със САЩ за покупката на F-16. Единственият реален конкурент в това състезание беше изтребителя на шведската SAAB - „Грипен“. Веднага да изясним нещо - „Грипен“ е почти американски самолет - 30 на сто от най-важната механика и електроника, двигатели. Въоръжението - близо 100 на 100.

Не разбирам от изтребители както всички депутати, но чета цифри и сравнявам.

Сравнете и вие. Вие имате фирма. Предлагат ви един и същи тип автомобили. Едните ви предлагат да платите веднага и получавате стоката 6 години на 30 на сто по-висока цена и с почти двойно по-голям разход, а другият ви го дават на изплащане за 20 години, без лихва и да ви подарява хангари. Сравнете го с милиардите на държавата ни.

 

Конкретните изисквания към ВВС

Конкретните задачи за ВВС на Република България и придаваните от нея самолети за Air Policing са регламентирани в Поддържащия план за ПВО на Съюзното въздушно командване на НАТО. Съгласно този план ВВС на Република България носят непрекъснато бойно дежурство с изтребители за действие във всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието в изключително кратки срокове за излитане. България трябва да поддържа във висока степен на готовност определено количество изтребители и ниво на подготовка на летателните екипажи за изпълнение на Air Policing в Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО („Държавен вестник“).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари