Честна шуменка намери и върна портфейл с много пари

Снимка от фейсбук

Библиотекарката на СУ "Йоан Екзарх Български" Звезделина Цветкова намери пълен портфейл със солидна сума и го върна на собственика му. Поне 400-500 лв. имало в чуждото портмоне, но шуменката изобщо не се замислила и веднага започнала издирване на собственика.

За честността й разказа бившата фелдшерка на училището Снежа Ковачева, Зведелина не е от хората, които търсят медийно внимание. Обяснява, че намериш ли нещо чуждо, най-естественото е да потърсиш собственика му и не за първи път го прави.

Последното добро сторила след един обяд в заведение на бул."Ришки проход" в Шумен.

Само на две крачки от вратата, на тротоара, забелязала портфейла. Вътре имало навити банкноти по 50 лв, както и лична карта. Не ги броила. Решила, че е възможно собственикът да е вътре в заведението, но нито един от присъстващите не приличал на 35-годишният мъж от снимката в документа. Тогава решила да позвъни на познат полицай, който наскоро проверявал сирената на жилищния й блок. Още докато двамата коментирали случая, Зведи видяла да се приближава забързан мъж и разпознала притежателя. Шуменецът бил много щастлив и благодарил дълго. Искал да се отблагодари и подал банкнота. "Дори не я погледнах, казах му да се почерпи с близките си за щастливата развръзка", разказва Звезделина.

През февруари т.г. заедно със съпруга си отново попаднали на забравен портфейл на пейка в парк "Студентски". Докато пробвали да търсят разсеяната собственичка, минал половин час. Звезди дори я търсела във фейсбук и изведнъж тя се появила.

И Звезди знае какво е да загубиш, защото преди време GSM-ът й останал в заведение, но сервитьорката се обадила на майка й по списъка с телефонните номера и го предала съвсeм честно.

"Стореното от мен е най-естествена човешка реакция. Да помогнеш в беда, да бъдеш съпричастен са все неща, на които ни учат вкъщи и в училище още в най-ранна детска възраст. Ако има човек или хора, които биха задържали намерена чужда вещ, то аз не им завиждам, защото да се живее с угризенията на съвестта е огромно бреме. Убедена съм, че моите приятели и колеги биха постъпили по същия начин и това ме прави щастлив човек", казва шуменката. Иначе, няма спор, че на всеки му трябват пари, но не и чужди.

Шуменката не е гледала срамен видеоклип, който наскоро телевизия пусна и на него се вижда как купувач от уличен павилион си изтърва парите, а зад гърба му възрастен мъж ги прибира и си тръгва. Невероятно, но възможно, защото има хора всякакви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони