Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

Въпреки призива за отказ от насилие, за четвърта поредна вечер в Барселона се стигна до безредици, а в рамките на деня Каталуния се очаква да бъде блокирана от обща стачка, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В четвъртък вечерта привърженици на движението за независимост подпалиха в центъра на каталунската столица контейнери за отпадъци, но и маси и столове на кафенета по улиците в сърцето на града. Стигна се и до сблъсъци между протестиращите и полицията. Служителите на реда отново бяха замеряни с камъни и други предмети, съобщиха испанските медии.

Полицията не успя да предотврати сблъсъците между сепаратистите, стремящи се към независимост за икономически силния регион в Североизточна Испания, и десните екстремисти, които проведоха контрапротести. Демонстрации се проведоха и в други каталунски градове, включително Жирона и Лерида.

Това бе четвъртата вечер от поредицата улични протести и безредици, след като Върховният съд в Мадрид в понеделник осъди деветима сепаратистки лидери на затвор до 13 години. В периода бяха арестувани десетки, а множество бяха ранени.

По-късно днес хиляди ще се присъединят към „Марша за свобода“ в Барселона. Подобни акции се проведоха в пет града в региона през последните дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа