Четвърт милион за апартамент във Варна

Нараства търсенето на скъпи жилища край морето

Реализацията на големи инфраструктурни проекти увеличи броя на сделките

Брокери алармират за продажби на „тъмнозелено”

Лукс имотите завладяха пазара на жилища във Варна. Желаещите да се сдобият с нов изтънчен дом са склони да дадат между 200 хил. и четвърт милион лева за апартамент в морската столица, като срещу тази сума, разбира се, търсят жилище ново строителство. Цените на панелните апартаменти във Варна също отбелязват ръст в сравнение с миналата година, отчетоха още брокерите във Варна.

“Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им”, коментира Добромир Ганев, председател на националното сдружение “Недвижими имоти”. Стратегията на местната власт за развитието на града предвижда обособяване на индустриална зона във Варна.

Цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000 евро в централната част на града. Най-търсени са двустайните апартаменти, които са добри за инвестиции, и тристайните, които са най-подходящи за семейни жилища, посочиха брокери. Според статистика на брокерите с 10% са нараснали продажбите на имоти във Варна и региона през първото тримесечие на 2018 година спрямо същия период на миналата.

От началото на годината до края на юни в морската столица са издадени около 110 разрешителни за строеж, предимно за жилищни сгради. За сравнение за цялата 2017 година разрешителните са били 200. Относно проблема с недостига на паркоместа в централните част на града, експертите смятат, че проблемът може да се реши с многоетажни паркинги.

Според експертите обаче трябва да се направи всичко възможно пазарът на имоти да се успокои заради “тревожната” тенденция за засилена продажба на имоти “на зелено” и дори “на тъмнозелено”. Става дума за продажби на имоти не в процеса им на строеж, а на етап по проект, по скица, което според експерти е много рисковано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти