Четвърт милион търновчани разчитат на един лекар-токсиколог

От ужилвания до опити за самоубийства, случаите на отравяния са средно около 100 годишно

Жителите на Великотърновска област, които са близо 260 000 души разчитат на един единствен лекар токсиколог. Д-р Виолета Пашова споделя, че почти всеки ден, от май до октомври в болниците в Горна Орховица и Велико Търново има случаи на ужилени или ухапани от насекоми пациенти. Тя работи в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в железничарския град , но консултира пациенти и на областната болница във Велико Търново. Тя е единственият медик в региона, специализирал „Клинична токсикология“ и е с над 30-годишен стаж. През седмицата дежури по 12 часа и в Спешна помощ в Горна Оряховица. По думите на д-р Пашова, често жертви на оси, пчели, стършели и стоножки, са деца или възрастни хора.

„Обикновено пациентите не идват само от паника, а в повечето случаи са чувствителни и след ухапването, в някаква степен са развили алергична реакция. Клиничната картина е различна при всеки, зависи дали е единично или множествено ужилване, на каква възраст е пациента и с каква чувствителност е, както и от здравния му статус“, казва д-р Пашова.

Тя допълва, че обичайно идват хора с по-лека интоксикация, но с болезнено ухапване, със зачервяване и локален оток. Медиците предприемат веднага мерки и след наблюдение от няколко часа, пациентът се изпраща обратно в къщи. Има обаче и доста по-тежки случаи, при които се налага пострадалите да се хоспитализират. Както например, ако е тръгнал възпалителен процес в организма, който задължително се консултира и с хирург. В някои от случаите се наблюдават и обриви, висока температура, увеличени лимфни възли, подуване на меките тъкани на лицето, зачервяване на кожата и др. Най-тежката степен е алергичен шок, когато докторите се борят за живота на пациента. Д-р Виолета Пашова обяснява, че при алергичен шок по спешност се назначава адреналин.

„Преди броени дни приехме едно петгодишно момченце, ужилено от оса между лопатките на гърба. Детето имаше оток по лицето и промяна в гласа, тъй като бе засегнат ларинкса. Веднага назначихме комбинирано лечение , което включваше кортикостероидни и антихистаминови медикаменти и вливания“, споделя лекарката

Преди месец пък било лекувано четиригодишно момче, ужилено по ухото от оса. То развило доста сериозна интоксикация и дори лицето му се деформирало от отоците- очите почти се затворили, а устните се подули. Освен децата, които играят на открито, чести са случаите на ужилвания или ухапвания на възрастни хора, особено в градината, в лозето, на полето.

„Осите обикновено нападат гроздето и често човекът не вижда насекомото, като хапва зърното и така се стига до инцидент”, предупреждава др Пашова.

Освен жилещите оси, стършели и пчели, често пациенти търсят помощ след ухапване от големи стоножки. Засегнатото място е болезнено, зачервява се и отича, понякога пострадалият вдига и температура. Рядко има и случаи, които завършват фатално. Преди време 65-годишен мъж с велосипед е бил нападнат от рояк пчели и ужилен многократно. Човекът получил алергичен шок, жизнените му функции спрели и той издъхнал на място. Д-р Пашова съветва родителите, когато тръгват на почивка или извън населено място с деца, задължително да си носят антихистаминови препарати.

Няколко случая на ухапвания от неотровни змии са регистрирани през това лято в болницата в Горна Оряховица. Става въпрос за ухапвания от смок на пациенти от Стражишко. Във всички случаи, независимо дали змията е била отровна или не, се инжектира противо-змийски серум. Болниците и спешните центрове в областта са заредени с такъв препарат, като напоследък се ползва серум, произведен в Македония.

Отровените със селскостопански препарати пациенти също търсят медицинска помощ. Не рядко в болниците карат възрастни пациенти, направили опити за самоубийство с такива химически вещества. Това често са старци с деменция, които са правили опити за самоотравяния.

„Препаратите за борба с вредителите са няколко вида- хербициди, инсектициди, родентициди и др., с които се получават отравяния при неспазване на определени правила за работа с тях. Когато не се използват предпазни средства или пък човекът е невнимателен. Пръскал е например при ветровито време в продължение на часове и като са замърсени дрехите и кожата му, получава лека степен на интоксикация. Най-често деца пък заради немарливост и невнимание на родителите, поглъщат хапчета, оставени на достъпни места. Едни от масовите случаи са на поглъщане на хлофазолин за кръвно налягане”, споделя впечатления от практиката си д-р Пашова.

Малките пациенти биват откарвани в болнични заведения, като задължително им се прави промивка на стомаха и по преценка се включва и допълнително лечение със специфични антидоти и симптоматични средства. Според д-р Пашова, невръстни малчугани налитат и на шарените капсули с препарати за пране. Много хлапета пък са поглъщали алкохол, поставен на достъпни места. През годините не спират случаи и на лабилни тинейджъри, решили да се натровят от любовна мъка. Обикновено това са чувствителни девойки, които посягат към комбинацията от алкохол и транквилизатори. Лекарите обаче успяват да ги спасят и няма случаи, завършили фатално. „Подрастващи пък, решили да пробват от бутилките на татковците, също се оказват накрая в болниците в безпомощно състояние”, изтъква още д-р Пашова.

Наскоро имало случай с 12-годишно момче, което изпило почти бутилка уиски и се затворило в стаята си. Наложило се да разбият вратата, за да стигнат до него медиците от Спешна помощ и да го транспортират в лечебницата.

„Понякога става така - стоят пред компютрите и взаимно се навиват: „Ти можеш ли да изпиеш толкова чаши?”. И така, на майтап, се стига до алкохолно натравяне”, обяснява токсиколожката.

Годишно случаите на отравяния от всякакъв характер в двете болници в Горна Оряховица и Велико Търново са около 100. Случва се в лечебните заведения да постъпват пациенти, които са се погълнали токсични газове и прахови частици при пожари и аварии. Така например семейство бездомници загинали, като запалили печката с пластмасови отпадъци и гуми, а отделените задушливи газове били много токсични.

„Инциденти с отровени от мухоморки често завършват с летален изход. Това е т.нар. фалоидно гъбно отравяне, тъй като мухоморките съдържат отровата алфа-аманитин, която поразява черния дроб и води до смърт. Трагичните инциденти стават, когато се консумира двойник на ядлива гъба”, разкрива др Пашова.

По впечатленията на токсиколожката, най-често това се получава, когато гъбите се берат още млади и нямат всички характерни белези, за да бъдат разпознати като ядливи. Има и диворастящи гъби, които пък нанасят поражения на централната нервна система или пък само раздразват стомашния тракт. „Трябва много обучен човек да бере внимателно гъбите, макар, че инциденти се случват и на дългогодишни гъбари”, заключава д-р Виолета Пашова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве