Четин Казак, кандидат за кмет на ДПС за Шумен, пред „Труд“: Местните избори ще определят хоризонта на правителството

Снимка: Пламен Стоименов

Необходима е програма с приоритети за догонващо развитие на България

Една от неочакваните кандидатури за кметове на предстоящите местни избори се оказа Четин Казак. Бившият депутат от Движението за права и свободи се включва в надпреварата за Шумен и то с личното поръчение от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган „да разрови кошера“. Броени дни преди старта на кампанията разговаряме с него за властта и очакванията на хората.

- Една от изненадите на тези избори - така бяхте анонсиран в новинарските емисии тези дни, Господин Казак, когато стана ясно, че сте кандидатът на ДПС за кмет на Шумен. Как се стигна до вашата номинация?

- От няколко години се наблюдава за съжаление една тенденция, че гласовете, които Движението за права и свободи получава в община Шумен, не отговарят на реалния потенциал, който съществува в града и в общината. По една или друга причина, главно заради субективни фактори, нашата организация не успява да достигне до онзи кръг избиратели, които имат афинитет и биха могли да подкрепят кандидатите от листата на ДПС, но остават пасивни или не биват мотивирани да гласуват за ДПС. Това естествено води след себе си и по-ниската представителност и по-слабото влияние на общинската ни организация в рамките на цялостното взаимодействие с областната организация на ДПС-Шумен. Не на последно място по-слабите резултати дават отражение върху прилагането на адекватните за града решения, които ДПС е способно да предложи чрез своите подготвени кадри. Беше решено да се търси нестандартен, иновативен вариант за предстоящите местни избори като се издигне известна фигура за кандидат в мое лице, бидейки едновременно познат в региона, с дългогодишно участие и в същото време и с опит при работата си на национално ниво. Както знаете, аз съм от 15 години свързан с Шумен - бях два мандата народен представител от избирателния район, а и не на последно място - аз съм и шуменски зет (смее се, б.р.). Но извън семейната привързаност към Шумен и многобройните приятели, роднини и колеги, не съм прекъсвал по никакъв начин връзките си с града, с членовете на нашите структури, запознат съм с проблемите и с очакванията на гражданите. Когато неочаквано и за мен ми предложиха тази номинация, казах си „Защо пък не?“. Дълбоко в себе си винаги съм си задавал въпроса не може ли Шумен да се управлява по-добре или как в град с толкова дадености проблемите се затлачват. Мислил съм си, че ако ДПС има по-силно влияние в общинските дела, в местната власт, това ще спомогне за по-доброто решаване на казусите, които, припомнете си, се предават като щафета от една партия на друга, без устойчиво работещ механизъм за решаването им. Така си дадох отговор, че мога да предложа по-добър вариант за управление на града и общината на шуменци. Тази идея беше лансирана от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, който видя в нея смисъл и беше възприета много добре от ръководството на ДПС. Основната ми задача е да докажа - първо, че ДПС в Шумен има какво да предложи като управленска визия за развитие чрез своите подготвени кадри, второ - че ДПС в Шумен има потенциал, който до сега не е използван по една или друга причина. И трето - ДПС има по-работещи и по-качествени идеи за решаване на проблемите на общината, с които ще се отговори адекватно и на очакванията на хората от представителите на местната власт.

- Какво ви каза почетният председател д-р Ахмед Доган при издигането и утвърждаването на Вашата номинация?

- Каза буквално това: „Бъдете нестандартни, бъдете креативни, бъдете авангардни, разровете кошера, образно казано, за да извлечете максимума от потенциала, който имаме в града и региона“. Вече споменах, че има много хора, които по една или друга причина не гласуват за ДПС, а има легитимни очаквания те да припознаят ДПС като изразител на техните стремежи и интереси. Надявам се, че точно с моята кандидатура ще успея да ги убедя да ни подкрепят. Искаме да покажем, че ДПС може да управлява по европейски стандарти един значим град като Шумен, че можем да предложим съвременен модел на управление, какъвто шуменци заслужават.

- И аз съм шуменка, с Вас познаваме добре предизборната риторика в региона, която лесно се обляга на анти ДПС говоренето. Ще успеете ли да я минимизирате? И в Шумен, в Търговище, в Разград по време на избори лесно се агитира „за“, ако размахаш ДПС като заплаха, че „ще превземе града“, съгласен сте, нали?

- Силно се надявам, познавайки и двамата основни кандидати-опоненти като диалогични личности, че ще съумеем да проведем конструктивна и модерна предизборна кампания, в която ще има сблъсък на идеи как управлението на общината да стане по-добро, а няма да се плъзнем по плоскостта на лични нападки, които не прилягат на град като Шумен. Убеден съм, че ще постигнем дебат, в който хората ще чуят платформи за перспективите пред града и региона. Използването на етническата карта и злоупотребата с атавистични предразсъдъци в изборните кампании е плосък сценарий, който е прийом на популистите.

- Как степенувате проблемите на региона? Познавате от години казуса с липсата на пречиствателна станция, мътната вода, която тече непрекъснато от чешмите и цената й - шуменци плащат златни фактури за калта от крановете си.

- Убеден съм, че с едно добро администриране, с един добре подготвен и проектно ориентиран управленски екип, проблеми като този с питейната вода на шуменци и недобрата инфраструктура, със здравеопазването, с развитието на спорта и специално на футбола в Шумен, могат да се решат. Ние, от ДПС, и аз лично, можем и ще се ангажираме да предложим по-работещи формули за тези натрупани въпроси.

- С какво точно този местен вот ще бъде по-различен от всички останали до сега? Чуваме вече общите формулировки, но все още нямаме отговор на простичкия въпрос - защо?

- Всеки вид избор, всички избори до сега са имали свой, собствен залог, своето собствено значение в зависимост от конкретната конюнктура, от конкретните проблеми и очаквания. Ако щете - от променящите се обществени нагласи. От тази гледна точка тези местни избори ще бъдат своеобразен сблъсък между желанието да се запази статуквото, т.е. Хегемонията на ГЕРБ, която в момента е в местната власт, и от друга страна - желанието за промяна, което наблюдаваме в мнозинството от българските граждани. Желанието им за нещо ново, нещо по-добро. За съжаление виждате, че българските градове, за разлика от София, доста изостават в своето развитие и по отношение на инфраструктура, и като стандарт на живот, като заетост. Хората очакват по-добри решения за регионите и точно ДПС има кадровия потенциал да ги предложи.

- Как да си обясним трайната тенденция за обезличаване на институциите? Достатъчно е да погледнем отношението на хората в социалните мрежи, в разговорите пред блока? Авторитетът на институциите се срива като по ефекта на доминото - защо?

- За огромно съжаление това ескалиращо недоволство е срещу липсата на държавност. Хората усещат отсъствието на държавата. Затова и гражданите говорят за промяна. В обществото вече е много видима липсата на институционална адекватност, на институционален синхрон при решаване на проблеми и създаване на работещи решения. Погледнете дори статута на България като пълноправен член на ЕС и възможностите, които това членство предлага, но които ние не успяваме да оползотворим максимално. Ширещото се усещане, че в институциите няма достатъчно подготвени кадри, няма достатъчна компетентност, липсата на приемственост и качествено третиране на проблемите и решаването им ден за ден или още по-лошо - наполовина, това руши авторитетите. Така се допускат залитания от една в друга крайност и пробиви в системата, които генерират скандали. Видяхте какво стана с Търговския регистър, с НАП, да не говорим за огромната драма, свързана с африканската чума по свинете, забавянето на някои национални приоритети като електронното управление, забавянето на реалната финансова децентрализация на общините. Само бързото повишаване на жизнения стандарт на хората може да спре фаталната тенденция към обезлюдяване на регионите, а то се бави. Всичко това води до натрупването на латентно недоволство в обществото, което недоволство очаквам да се прояви под една или друга форма именно на тези местни избори.

- Знак ли са резултатите от местните избори за оценка на работата на изпълнителната власт, на парламента? Защото все пак хората в Шумен, в Габрово или в Трявна, примерно, ще гласуват за кмет, ще избират свои представители в Общинския съвет, а не за народни представители.

- Знаем, че хората в значителната си част, не правят разлика между отделните власти. Гражданите се интересуват от решаване на проблемите им, а не дали те се отнасят до работата на централната или на местната власт. Хората искат адекватно поведение от институциите, добри условия за живот и налагане на стандарти, които отговарят на страна-член на Европейския съюз. От тази гледна точка, всички негативи, които се натрупват в цялостния ни живот, получават оценка и сега също ще бъдат оценени на тези местни избори. Не е тайна и хората виждат, как буксува Народното събрание - депутатите се занимават с такива „важни“ теми като изслушване на доклади от 2016 година, примерно. Дневният ред на парламента отдавна се разминава с очакванията на гражданите, генерира дребни скандали и така се създава усещането, че законодателната ни власт е извън времето. Същото определение с малки изключения може да се даде и за изпълнителната власт. Във всеки регион, във всяка община хората продължават да очакват решения за трайно натрупани проблеми. Затова и смятам, че тези местни избори ще бъдат лакмус и оценка за управлението. Хората ще кажат дали са доволни или не от сегашното си положение и аз очаквам да дадат своята санкция на тези, от които не са доволни. Гражданите и обществото имат най-добрата сетивност. На тези местни избори ще стане ясно има ли нагласа в обществото за промяна в управленския модел или не. По принцип ние, от ДПС, от самото начало твърдим и отстояваме позицията, че този управленски модел е неработещ. Вкопчването във властта се е превърнало в самоцел за някои участници от днешната управленска формула. След тези местни избори обаче ще стане ясно колко е хоризонтът на това правителство - дали е дълъг или не. Очаквам този път за разлика от европейските избори, българските избиратели да кажат ясно и недвусмислено, че подобен управленски модел не може повече да продължава и трябва да се намери по-адекватна алтернатива. Необходим е модел, който да обедини всички сериозни политически сили в името на отстояването на националните интереси и в изпълнението на една добре изработена и синхронизирана програма - с приоритети за догонващо развитие на България и достигане на средни европейски нива на жизнен стандарт и на икономически растеж.

- Какво ви каза Н. Пр. Посланикът на Катар и Ваш брат - Метин Казак, когато му споделихте, че ще сте кандидат за кмет на Шумен?

- Определено и той беше изненадан. Пожела ми успех и каза, че вярва в моите способности да убедя шуменци, че могат да имат и по-добър управленски екип в общината. Иска ми се да успеем да мобилизираме повече шуменци, които да чуят и да поискат по-добра алтернатива за развитие на града и общината.

Нашият гост

Четин Казак е роден на 29 юли 1972 година в Търговище. По образование е юрист. Завършва международно право в Бургундския университет, Дижон. Владее 4 езика - английски, руски, турски, френски. Народен представител в няколко поредни състава на парламента от ПГ на ДПС, като два от мандатите е депутат от Шуменски избирателен район. Семеен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта