Четиридневен фестивал на 3D уличното изкуство завладява Велико Търново

Артисти от България, Сърбия, Украйна и Холандия пристигат във Велико Търново, за да се включат в първото издание на фестивала на 3D уличното изкуство. Той ще се проведе от 15 до 18 юни в пространството около паметника на Асеневци и Художествената галерия „Борис Денев”. Общо пет 3D рисунки на винилни платна, които впоследствие ще бъдат експонирани в района на крепостта „Царевец”, „Боруна” и в два великотърновски парка, ще бъдат направени пред очите на старостоличани и гости в рамките на фестивала.

Паната са с размери от 18 квадрата, и са със защитен лак, който ще ги предпазва от слънчевите лъчи. На тях ще бъдат изобразени обекти, свързани с културно-историческото наследство на Велико Търново. На едно от тях ще бъде нарисувана крепостта Царевец, издадоха момичетата от GiArtCrew , чиято е идеята за реализирането на фестивала. Това са Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова, Нина Ковачева и Весела Петрова. Събитието се провежда с финансовата подкрепа на общинската програма „Изкуство и култура” и спомоществователи, подчертаха художничките. „Тази година четири от осем проекта в тази програма са в областта на визуалните изкуства. За мен това е добра тенденция. Крайно време беше да се осъществяват подобни проекти във Велико Търново. Благодарим безкрайно на Общината и се надяваме този фестивал да се превърне в традиционен”, заяви Николай Зарков от сдружение „Арт Лято”. Браница Джорджевич и Зоран Миличевич от Сърбия, Алекс Максимов от Украйна и Матю Мей от Холандия ще правят компания на момичетата от GiArtCrew .

3D уличното изкуство, познато още като паважно или теренно, е художествен стил, който създава оптична илюзия, която се получава от наблюдението от една гледна точка. Художниците създават изображения, които изглеждат триизмерни, а получените произведения на изкуството дотолкова създават илюзия за реалност, че застанал човек изглежда погълнат от изображението. Идеята се е появила в Италия пред 16. век, поясни пред журналисти днес ръководителят на проекта Невена Лефтерова.

Богата съпътстваща програма ще радва посетителите в четирите дни на фестивала. Откриването ще бъде още от 18 часа на 15 юни, четвъртък. През целия ден обаче ще има атракции за всички любители на изкуството. В 9 часа сутринта ще се проведе отворена лекция на тема 3D изкуство във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Демонстрация на 3D техника ще бъде направена пред стълбищното пространство на Художествената галерия „Борис Денев”.Същинското начало на създаването на рисунките ще бъде от 11 часа в първия ден на фестивала, а творческият процес ще продължи до 18 часа, когато официалните лица ще дадат старта на събитието. На сцената след това ще се качат Иван Иванов, Виктория Георгиева, „Кову” и „Братя Гръм”.

В следващите фестивални дни работата по рисунките започва още от 9,30 часа. На 17 юни в арт базар ще се продават ръчно изработени бижута, чанти и други разнообразни аксесоари. В съботния ден организаторите предвиждат концерт на DJ Стефан SKILL Колев и Александър Михайлов, а изпълненията ще са на кавал и саксофон. Сред изпълнителите, поканени за феста, са още Surmata Harry, Roxyy – bass & Траян Лечев, които ще се качат на сцената на 16 юни. Закриването на фестивала ще бъде на 18 юни, неделя, с изпълненията на група „Кову”. И в трите дни на събитието в градината на парка „Асеневци” ще се проведе „Голямото люлеене с Айляк Хамак”. Всеки посетител на фестивала ще има възможност да се включи в томболата – екскурзия за двама до замъка на Граф Дракула. Името на късметлията ще се тегли в последния ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони