Четирима от ранените самодейци остават в реанимация

Снимка: Архив

82-годишен с черепно-мозъчна травма е откаран във Варна, още 14 са в болница

В тежко състояние остават четирима от пострадалите самодейци от силистренското село Срацимир, чиито бус катастрофира в събота в Разградск о на път за фолклорен събор в село Садина. След консулт с неврохирург, 82-годишен мъж, който е с черепно-мозъчна травма и кръвоизлив, е транспортиран във Варна. Това съобщи директорът на болницата в Разград д-р Гечо Жеков, който лично е бил на визитация в неделя, за да види състоянието на ранените.

Сред тях има жена с руптура на черен дроб и слезка, която е оперирана. Други две жени са в отделението по реанимация с фактури на ребра и засегнати вътрешни органи. В хирургия са настанени 10 души от пътуващите, между които и шофьорът на микробуса П.Ш. (57 г.). Една жена е в ортопедия.

В събота са освободени останалите трима от пътниците, между които и кметът на Срацимир Георги Костадинов, който е бил с певчевската група от читалището в селото.

Както „Труд” съобщи, към 10 часа в събота, микробусът „Форд Транзит” със силистренска регистрация е бил ударен в лявата страна от ТИР, който нахлул в насрещната лента. Камионът, натоварен със слънчоглед, се е движел с висока скорост и навлязъл в другото платно на завой в местността Пчелина. Маневрата била опит да избегне удар в джип, който се движел отпред и намалил рязко скоростта заради предна кола. Причината било „Ауди”, което внезапно решило да навлезе непосредствено след завоя в черен път и така създало предпоставките за катастрофата.

Камионът ударил в предната лява част микробуса, чиито шофьор опитал да избегне сблъсъка, като завъртял волана. Така бусът излязъл от пътя и паднал в дере, но за лош късмет попаднал в корито на рекичка. Предницата му се забила в брега й, това разказа кметът на селото. При този удар седалките се откъснали буквално от болтовете и пътуващите в задната част, която останала нависоко, изпаднали върху тези отпред, които пострадали най-много. Кметът Костадинов, който е бивш полицай, е категоричен, че челен удар няма, а забиването в отсрещния бряг на рекичката е довело до тежките травми.

Той е пътувал с групата към поповското село Садина за участие в Капанския събор „Здрав корен - жив дух”, където вечерта е трябвало да има концерт и от техния състав. В групата имало 16 самодейци. Почти всички били на пенсионна възраст, с изключение на 2-3 жени, които били около 40-те. Често при пътувания наемали буса, с който катастрофирали, тъй като водачът бил опитен и му имали доверие.

Заради инцидента вицепрезидентът Илияна Йотова, под чиито патронаж се провежда съборът в Садина, прекъсна участието си и отиде в болницата в Разград, за да види състоянието на пострадалите и нуждата от помощ.

„Веднага ме информираха за тежкия инцидент и мобилизирах всички екипи, които посрещаха хората. Докато извозваха ранените, екипите вече бяха по места и посрещаха всички. Слава богу, справихме се, но борбата продължава. Правим непрекъснато изследвания и внимателно следим всеки пациент, за да не се изпусне нещо”, коментира директорът на болницата д-р Жеков.

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров също беше в болницата и разпореди с инцидента да се заеме следствието. Той лично следи случая и състоянието на ранените.

Водачът на камиона, причинил тежкия инцидент, Пламен С. (48 г.), е задържан в ареста веднага след катастрофата. Той бил собственик на злополучния ТИР, който бил натоварен с 30 тона слънчоглед. В Разград се заговори, че нямал застраховка за гражданска отговорност. В миналото водачът имал криминални прояви. За зла участ синът му преди години катастрофирал тежко и причинил жестоки травми на приятелката си, която била внучка на бивш шеф на съда. Сега наследникът на шофьора бил в ареста, той като го били хванали с малко количество наркотици.

В неделя кметът на Срацимир и колежката му от село Садина, за където пътували самодейците, Хриска Тодорова, бяха в болницата в Разград, за да видят състоянието на ранените и необходимостта от някаква помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България