Четириноги полицаи патрулират в парковете на Велико Търново

Снимка: Архив

Следовите кучета на полицията заедно със своите водачи отскоро са живата охрана на парковете във Велико Търново. Инициативата е на ръководството на Областната дирекция на МВР в старата столица, а възможността е благодарение на сформираното ново звено „ Водачи на служебни кучета“ към Охранителна полиция в дирекцията.

Петимата водачи на четириногите полицаи се редуват по график със своите кучета и търновци ги виждат всеки ден в парковете „Марно поле“, „Дружба“,„Н.Габровски“, в квартал Колю Фичето и в парк „Света гора“.

Децата пък са най –любопитни и се сприятеляват бързо с обучените животни. Своеобразната „услуга“ на полицията се извършва от 11-те служебни кучета, които вече са само на едно място –в питомника във Велико Търново. Екипите от полицаи и техни помощници на четири лапи ще охраняват парковете и вечер ,за да няма опасност за малки и голели в летните жеги.

Предвижда се в тъмната част на денонощието екипите да са от двама водачи и с по две кучета .Сред атрактивните двойки тези дни в търновските паркове бяха Георги Владимиров с четириногия комисар Мак. Нерон, Верон, Максимус, Зоро, Лоран, Ларго, Екси, Дарго и Нелс са другите публични имена на четироногите полицаи.

Те обаче си имат и друго име под прикритие,на което отговарят при нужда и в акция само при команда от своя водач.Единствената жена ,водач на следово куче не само във Велико Търново,е Димитрина Желева със своя Нерон. Той живее при нея и освен държавните гранули от 700 грама на ден,си похапва и други вкусотии. В джипа си пък младата полицайка с бойни умения му е направила специална решетка за предвижване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България