Четири ветеринарни екипа вземат повторните проби за чума в Болярово

Снимка: Архив

Започна вземането на втори проби от дребните преживни животни в Болярово и част от селата, попадащи в 20-километровата наблюдавана зона около огнищата на чума в Странджа. В обсега на клиничните изследвания попадат стопанствата от общо 36 населени места, съобщи БНТ.

Четири ветеринарни екипа работят в различните стопанства. Животновъдите са информирани за извършваните действия.

Днес трябва да бъдат взети и втори проби от стадото на Тодор и Яна, които втора седмица настояват ветеринарите да им покажат протоколите с резултатите от първите проби на техните животни, съмняват се и от манипулиране на вторите изследвания. До момента собствениците отказват да допуснат ветеринари. Пред стопанството им има и протестиращи, информира БНР.

Вземането на вторите проби започна от стопанството на Николай Димов, който отглежда 500 овце.

„Трети, ако трябва, пак да вземат и да се приключва. Каквото и да се случи, да го знаем поне. Не може да седим под напрежение така - месец, два. Тези животни искат приготвяне за зимата - бали, фуражи...“.

Заради забраната да продават мляко, загубите на стопаните са големи: „Някъде над 15 тона мляко съм изгубил. На хората го раздавах и го хвърлях“.

Георги Гочев също очаква ветеринарите, тъй като животните дни наред са на оборен режим: „Досега 300 бали са изяли. Как няма да ни изнервят? И по 40 килограма фураж на ден изяждат…“.

Вземането на кръвни проби за наличие на чума в 36 населени места на Ямболска област започна вчера. Те попадат в 20-километровата зона около огнището на заболяването в областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България