Четири големи битки около бюджета на ЕС

Съюзът на Берлускони настоява за облекчаване на санкциите срещу Русия

„Скъпа Тереза Мей?.?.?.?”

Дейвид Дейвис писа до премиера, атакувайки Комисията на ЕС, че подкопава правата на Обединеното кралство като държава членка, предупреждавайки бизнеса да се готви за аварийно излизане от Евросъюза. Джим Пикард и Алекс Баркър от „Файненшъл Таймс” съобщават подробностите:

Дейвид Дейвис се е консултирал с юристи относно подготовката на ЕС за Брекзит без споразумение, заявявайки, че това планиране от страна на Брюксел вреди на британския бизнес и нарушава правата на Обединеното кралство като държава-членка.

В писмо до премиера на Великобритания Тереза Мей, изпратено миналия месец и видяно от „Файненшъл Таймс”, министърът за Брекзит посочва „мерки” на ЕС, които биха могли да застрашат съществуващи договори или да принудят британски фирми да се местят на континента, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение. В писмото си г-н Дейвис заявява, че ще поиска от Европейската комисия да ревизира указанията си към бизнеса, така че да подчертае потенциала за бъдещо преходно и търговско споразумение.

Размествания, размествания…

Междувременно, очакваните кабинетни рокади се оказаха най-хаотичните от много месеци насам. Денят, белязан с изтрити туитове и краткотрайни повишения, завърши с една оставка, един отказ за отстъпление от страна на Джереми Хънт, и едно повишение на бившия министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън. Джордж Итън от списание „Ню Стейстсмън” счита, че министерската въртележка само е потвърдила слабостта на г-жа Мей.

Ден втори от разговорите за Голяма коалиция

Екологичната политика бе доминираща тема в понеделник, втория ден от проучвателните коалиционни преговори в Германия. „Файненшъл Таймс” съобщава, че СДП и ХДС се готвят да изоставят целите на Германия за намаляване на въглеродните емисии към 2020 г., което е удар срещу канцлера Ангела Меркел. „Ди Велт” съобщава, че правейки отстъпка пред СДП по климатичните въпроси, ХДС е спечелила сделка за повишаване на най-високия данъчен праг до 60 000 евро.

Германски министър нарушава собствения си закон за социалните медии

Преди повече от седмица Германия въведе противоречив закон срещу речта на омразата в социалните медии. Един от хората, потенциално попадащ под ударите му, е правосъдният министър от СДП Хайко Маас, участвал в неговото въвеждане. В свой туит от 2010 г. той нарича Тило Сарацин, бивш служител в „Бундесбанк”, написал книга срещу мюсюлманската миграция, „идиот”. Туитът вече е изчезнал. („Дер Шпигел”).

Какво иска екипът на Берлускони за ЕС?

Новият десен съюз на Италия, воден от Силвио Берлускони и две популистки партии, потвърди, че ще участва с обща бюлетина на парламентарните избори през март. Вестник „Кориере де ла Сера” разгледа политическата платформа на групата. Въпреки предишните крайни изявления на партията Северна лига за „Италекзит”, програмата не подкрепя изрично едностранното излизане на Италия от еврозоната. Вместо това триото се обединява зад предоставяне по-голям суверенитет на държавите-членки, намаляване на бюрокрацията в ЕС и облекчаване на санкциите срещу Русия.

Унгария: без мюсюлмански нашественици, моля

Виктор Орбан, малко след появата си на годишната конференция на баварския Християнсоциален съюз на г-жа Меркел, заяви пред „Билд Цайтунг”, че страната му няма да приеме бежански квоти в ЕС, описвайки онези, които бягат от войната и се насочват към Европа, като „мюсюлмански нашественици”.

Белгийското правителство се клати

Белгийското правителство бе разтърсено от скандал около судански емигранти. Тео Франкен, спорният министър по миграцията на страната, е под натиск да подаде оставка, след като се установи, че е сътрудничил със судански държавни служители за депортирането на емигранти, двама от които по-късно са били изтезавани.

Турция дава газ

Турската икономика върви с пълна пара, като растежът й се подхранва от решимостта на правителството да харчи с широка ръка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи