„Четири лапи“ спаси мече от Албания, настаниха го в Парка край Белица

Паркът за танцуващи мечки край Белица от вчера има нов обитател. Това е мечето Рику, което бе спасено благодарени на организацията „Четири лапи“.

Те го открили през ноември миналата година в селски двор, в планинската област Шкрапар в южната част на Албания.

Но поради огромни трудности свързани с оформяне на документите, едва сега станало възможно неговото транспортиране в България.

Докато бъдат издадени всички разрешителни, Рику бил  временно настанен в зоопарка в Тирана, разказаха от „Четири лапи“.

След близо 24-часова одисея по пътищата на 4 балкански страни – Албания, Македония, Гърция и България, Рику пристигна в парка край Белица вчера.

Пътуването беше затруднено както от специфичните условия за преминаване на граничните пунктове между различните страни, така и поради сложната политическа ситуация в Македония и невъзможността за преминаване през Косово. След пристигането си в Парка за танцуващи мечки, Рику беше настанен в самостоятелно карантинно отделение, където ще прекара десетина дни за да се адаптира към новата среда, преди да бъде пуснат на свобода в някое от откритите заграждения,разказаха от Парка.

Двугодишният Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната идея на собственика на малкото мече била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания.

През 2015 г. правителството въвежда забрана за притежаването на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с „Четири лапи“ и други неправителствени организации от Западна Европа започва усилия за спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия. Преди да бъде предаде Рику на „Четири лапи“, собственикът му е опитвал няколко пъти да се отърве от него и да го пусне в дивата природа, но мечето винаги се е връщало обратно в търсене на храна.

В най-близко бъдеще „Четири лапи“ предвижда да приюти от Албания още една мецана – Йета, която е и последната използвана като танцуваща мечка в страната. В края на миналата година тя, както и Рику, беше конфискувана и настанена временно в зоопарка в Тирана.

С преместването на Йета „Четири лапи“ ще сложи официално края на явлението „танцуваща мечка“ на Балканите, след като между 2000 и 2007 г. в парка край Белица бяха приютени всички български танцуващи мечки, а през 2009 г. – последните от Сърбия. С пристигането на Рику общият брой на обитателите в убежището за мечки стана 26.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България