„Четири лапи“ спаси последната танцуваща мечка в Сърбия

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ и експерти от Парка за танцуващи мечки над Белица вчера транспортираха последната циркова мечка от съседна Сърбия до новия ѝ дом в Швейцария. Единадесетгодишният Напа, роден в зоопарк и прекарал почти целия си живот зад решетки, е първият обитател на новопостроения спасителен център за кафяви мечки „Ароза“ в швейцарския кантон Гризон.

thumb_02__2_

Мечокът Напа е роден в зоопарк в западната ни съседка, откъдето е продаден на местния цирк „Корона“. Още от малък е бил обучаван за участие в представления. След като през 2009 г. в Сърбия влиза в сила забрана за използването на диви животни в цирка, Напа е затворен в клетка и прекарва там дните си до 2016 г., когато властите се намесват и конфискуват мечока. Докато се намери решение за бъдещето му, той е временно настанен в зоопарка в разположения близо до границата с Унгария град Палич. В началото на тази година стана ясно, че „Четири лапи“ може да осигури нов дом за Напа в своя нов спасителен център в Швейцария.

В понеделник екип от специалисти на „Четири лапи“ от няколко европейски държави пристигна в Палич, за да подготви Напа за дългия път. Беше извършен медицински преглед, който потвърди, че мечокът е в добро общо състояние и може да издържи 30-часовия преход.

танцуваща мечка Четири лапи

Самото пътуване се осъществи със специализирана линейка, собственост на Парка за танцуващи мечки край Белица. Благодарение на опитния български екип, участвал в редица подобни транспортни предизвикателства, включително и преместването на българските лъвове Масуд, Терез и Асен до Холандия по-рано тази година, пътуването беше безпроблемно.

Новият дом на Напа се намира в разположения в сърцето на Алпите кантон Гризон, известен с множеството си природни забележителности и ски курорти. На площ от около 30 декара обитателите на спасителния център „Ароза“ могат да се радват на условия, подобни на тези в естествената им среда. Освен Напа, там в следващите месеци ще бъдат настанени още 4 мечки, спасени от различни краища на Европа. Официалното откриване на първия спасителен център за кафяви мечки в Швейцария ще бъде в началото на следващия месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България