Четири талантливи момичета от Свищов влизат в клуба на „Успелите деца на България“ за 2018 г.

Четири талантливи момичета от СУ „Николай Катранов“ в Свищов са сред номинираните за традиционните „Награди за успелите деца на България” за 2018 година на фондация „Димитър Бербатов“. Това са Любомира Димитрова, Виктория Георгиева, Вилияна Иванова и Божидара Щърковска.

За единайсетокласничката Любомира Димитрова това е девета номинация в Клуба на успелите деца на България, след като ченува в него вече 8 поредни години. Успехите, за които е номинирана, са в областта на математиката и математиическата лингвистика. Ръководител на Любомира е учителят по математика Йордан Димов. Сред най-добрите й постижения за изминалата година са специалната награда в направление „Математически модели на реални процеси в природата и обществото“ за разработката „Вебер, Фехнер и маркетингът“. Тя е завоювала първо място и златен медал „Математически модели на реални процеси" в международен кръг – Москва, както и в XII Международен конкурс „Методология и информационни технологии в образованието“. Удостоена е с трета награда Bronze Award от Тайландска международна математическа олимпиада през миналата година.

За четвърти път в Клуба на таланливите деца на България на Фондация „Димитър Бербатов” влиза шестокласничката Виктория Георгиева. Изявите, за които е номинирана, също са в област математика. Ръководител на Виктория е учителката по математика и информационни технологии Милена Николаева. Сред най-добрите постижения на Виктория за изминалата година са първо място за V клас, регионално класиране на XXVI Национално Великденско математическо състезание, първо място за VI клас, есенен кръг в VI Международен турнир „Математика без граници” и второ място за VI клас, регионално класиране, XXVII Национално Коледно математическо състезание.

За трети път в Клуба на успелите деца на България влиза петокласничката Вилияна Иванова. Нейната сфера на изява е поп и рок пеене, а ръководител е вокалният педагог Антоанета Георгиева. Сред най-високите постижения на Вилияна за 2018 година са първа награда в XIV Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“ - Свищов. Тя е класирана на първо място в X Национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Една българска роза“ - Казанлък и е получила първа награда в XXII Международен конкурс за изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“ - Русе. През юли 2018 г. Вилияна е селектирана и е представила успешно България на един от най-големите музикални форуми - „Славянски базар“ - Витебск ,Беларус.

Новият катрановски член на Клуба на Фондация „Димитър Бербатов” е третокласничката Божидара Щърковска. Нейните успехи и постижения също са в областта на математиката, а ръководител е „Академия 21 век“ - Пловдив. През 2018 година Божидара спечели общо 15 отличия от международни, национални и областни състезания, сред които 4 първи, 9 втори и 2 трети места. Сред най-впечатляващите са: първа награда (Gold Award, с най-висок резултат за България) за III клас, квалификационен кръг в Тайландска международна математическа олимпиада (TIMO), втора награда (Silver Award) за II клас в Сингапурска международна математическа олимпиада (SIMOC) – Сингапур, втора награда (Silver Award) за II клас в XIII Открита международна математическа олимпиада на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO) - дистанционно, 7 май 2018 г.

Според условията на конкурса на Фондация „Димитър Бербатов“, номинираните в Клуба на успелите деца за 2018 година ще бъдат оценявани от жури, което ще включва, освен представители на фондацията и експерти от всяка област (спорт, изкуства, наука).

За 2018 г. ще бъдат наградени общо 9 деца: по три във всяка област на изява и в нея - по едно във всяка възрастова група (от І до ІV клас, от V до VІІІ клас и от ІХ до ХІІ клас). Номинациите няма да се оценяват по точкова система или спрямо броя събрани аплодисменти в сайта на Фондацията, а спрямо цялостното представяне на участниците, уточняват организаторите. Награждаването ще се извърши на официална церемония прeз 2019 г., на която ще присъства Димитър Бербатов.

Всички деца, попаднали в КЛУБ 2018, независимо дали са наградени, ще бъдат включени в алманаха „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“ за 2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони