Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС

Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Енергийната сигурност е приоритет за Прага

Чешката република трябва да започне изграждането на нови атомни централи, които да заменят съществуващите остарели такива и тези на въглища, дори и тези проекти да противоречат на законодателството на Европейския съюз. Това заяви министър-председателят на страната Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс, пред комисията по европейски въпроси на долната камара на парламента на страната.

Чехия генерира над една трета от енергийното си потребление от АЕЦ и Бабиш настоява този сегмент да бъде увеличен за сметка на въглищните централи, които в момента произвеждат около 50 % от нуждите на икономиката.

„Енергийната сигурност е наш приоритет и така ще остане“, настоя Бабиш пред чешките депутати.

Енергийната компания с държавно участие ЧЕЗ трябва да е изпълнител на такава програма, но въпросът остава за дяла на субсидиите и гаранциите, отпускани от кабинета, и дали ще отговарят на изискванията на регулаторите на ЕС.

Очаква се окончателното решение за проектите на чешкото правителство в областта на ядрената енергетика да бъдат финализирани до следващите парламентарни избори в страната, които предстоят през 2021 г., посочва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа