Чехия ще помага на България в охраната на границата

Чешката република ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз, обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан. Българският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение, където провежда разговори с чешкия си колега, предадоха от "Дондуков" 2.

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан, според когото другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация“, коментира българският президент. По думите на държавния глава, взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

„Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути“, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони.

„Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество“, каза още президентът Росен Плевнелиев в чешката столица.

В Пражкия замък в чешката столица българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха „на 4 очи“, след което се проведоха официалните разговори между делегациите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа