Чешкият парламент даде залена светлина за кабинета на Бабиш

В Чехия Андрей Бабиш получи вот на доверие от долната камара на парламента и успя да сформира лявоцентристко правителство на малцинството.

С мнозинство от 105 срещу 91 гласа депутатите подкрепиха новото правителство начело с гласуване в 1.00 часа през нощта, последвало 14-часови дебати.

Така за първи път от падането на Желязната завеса, в Чехия на власт идва правителство, подкрепено от комунистическа партия.

Оглавяваното от Бабиш движение ANO през октомври 2017 г. с голяма преднина спечели парламентарните избори, но формираният от него парламент през януари 2018 г. не получи доверие от парламента. След това започнаха преговори за създаване на управляваща коалиция в състав на ANO и социалдемократите. Те продължиха шест месеца и приключиха във вторник с подписването на коалиционно споразумение.

Милиардерът Андрей Бабиш е вторият най-богат човек в страната. Той контролира и най-влиятелните вестници в Чехия. След изборите в края на миналата година, повечето партии отказаха да се коалират с него заради обвинения за злоупотреба с еврофондове в особено големи размери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа