Чешкият президент Милош Земан се обяви против предсрочни парламентарни избори

Президентът на Чехия Милош Земан се изказа срещу предсрочни парламентарни избори, ако действащият премиер Андрей Бабиш не успее да формира ново правителство, което да се опира на мнозинство в долната камара на парламента, предаде ТАСС.

Земан говори днес на протичащия в Прага обществено-политически "Жофински форум".

"Предсрочни избори биха били оскърбление за избирателите и доказателство за безпомощността на политиците. У мен постоянно надделява отрицателното отношение към предсрочни избори. Освен това те биха стрували на данъкоплатците почти 1 милиард крони (50 милиона долара)", посочи президентът.

"Искам да посоча, че ще изпълня обещанието си и за втори път ще назнача Бабиш за премиер. Това ще стане независимо от изхода от референдума в Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) за допустимостта да се състави коалиция с възглавяваното от Бабиш политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), опираща се в парламента на подкрепата на комунистите", подчерта Земан.

Според него формирането на коалицията между АНО и ЧСДП може да завърши през юни. Веднага след това Бабиш ще бъде назначен за премиер.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа