Чий кюфте, хумус

Майсторът в кухнята Зеки Гюнеш продължава да представя тайните на Ориента. Рецептите му са вдъхновени от далечния Изток, откъдето ястията носят специфичен вкус. Главният готвач на Orient Garden днес се спира на хумус и чий кюфте, които лесно и бързо могат да се приготвят вкъщи.

 

Чий кюфте22-2

Необходими продукти:

100 г телешко чисто месо

лют пипер на вкус

сол и черен пипер на вкус

1/4 ч. л. кимион

1 ч. л. пюре лют пипер (чили сос)

1 ч. л. сух джоджен

1 с. л. зехтин

1/4 глава кромид лук

1 глава чесън

100 г ситен черен булгур

зелена салата и лимони за гарниране

Начин на приготвяне:

Месото се мели 3 пъти и към него се добавят булгурът, пиперковото пюре, зехтинът, солта, ситно нарязаните чесън и лук и останалите подправки. Налива се по малко вода и каймата се меси поне 40 минути. За да се съкрати тази процедура, сместа отново се смила в месомелачката.

При сервиране в чиния върху всеки лист от зелената салата се поставя малко кюфте. Украсява се с четвъртинки лимон.

 

 

Хумус

Необходими продукти:22-3

400 г сварен нахут от консерва

2 с. л. сусамов тахан

сокът от 1 лимон

2 скилидки чесън

100 мл зехтин „Екстра върджън“

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Нахутът се поставя в купата на кухненски робот.

Добавят се сусамовият тахан, лимоновият сок, намачканите скилидки чесън, овкусява се със сол и се разбива добре.

Постепенно на части се налива зехтинът и се разбива, докато не се поеме от сместа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме