Чили иска да произвежда повече сьомга, без да изпада в предишните санитарни кризи

сьомга

В свят, който с всяка изминала година става все по-лаком за сьомга, Чили, една от водещите страни производителки, е изправена пред дилема: да произвежда повече, но без да изпада в предишните санитарни кризи, които превърнаха в миналото водите й в гробище за риби, информира АФП.

Южноамериканската страна преживя тежка криза, при която бяха унищожени 20 процента от производството ѝ през 2016 година и от 883 102 тона то спадна на 727 811 тона. Задушени от разпространението на микроводорасли, милиони риби загинаха.

Този тежък проблем, сполетял втория световен производител на сьомга след Норвегия, доведе до скок на цените с 40 на сто спрямо 2015 година.

За Чили сега е моментът нещата да се нормализират и повод да се "обмислят и да се действа за постигане на стабилност и трайно развитие в средносрочен и дългосрочен план", намалявайки в същото време разходите, поясни пред АФП Фелипе Сандовал, президент на обединението на производителите на сьомга в страната Салмон Чиле (Salmon Chile).

Според еколозите не е възможно Чили да произвежда повече от 700 000 тона сьомга, както е предвидено за тази година без да се застраши оцеляването на екосистемата в Патагония, зоната, където се отглежда тази скъпа риба.

През 2016 година производството на сьомга е донесло на Чили 3,8 милиарда долара и е осигурявало 70 000 работни места пряко или косвено свързани с отрасъла, отбелязва АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл