Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони

Хиляди строители могат да останат без работа заради чиновническа незаинтересованост.

Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Бюрократите да позволят на бизнеса, който ги храни, да работи

Над 300 милиона лева са забавените плащания само към строителния сектор

Чиновническо престараване блокира проекти за милиони, в момент, когато е важно всеки лев в обращение в икономиката, а новорегистрираните в бюрата по труда се увеличават с хиляди всяка седмица. Вместо да стимулират бизнеса всячески да работи и произвежда, спазвайки всички мерки за неразпространение на коронавируса, с недоглеждане бюрократи блокираха поръчки за милиони.

След като първоначално се планираше търговете да бъдат изрично спрени за периода на извънредното положение и да се блокира голяма част от бизнеса, се направиха логични промени. Но в текста на чл. 3, т. 2 от Закона за извънредното положение все пак бе записано, че спират да текат давностни срокове - такива са и тези по обществените поръчки. Това на практика прави разглеждането на офертите, класирането на участниците и т. н. невъзможно. А като капак, Комисията за защита на конкуренцията също отмени и отложи заседанията си за периода на извънредното положение. Което означава, че всички обжалвания на поръчки с вече избрани изпълнители също са замразени.

От Камарата на строителите в България алармираха, че в същото време държавата е спряла и плащанията по вече одобрени разходи за извършена от строителите дейности като изграждане на магистрали, ремонти на водопроводна мрежа, саниране и други, които, освен че са важни за икономиката, имат и своето социално значение.

Общите задължение на различните държавни учреждения и общини са за над 300 милиона лева, като всяка седмица тази сума нараства, категорични са от Камарата на строителите в България. Не се обявяват и планираните търгове за нови поръчки, защото сред замразените административни срокове е и този за обжалване на конкурсите. И тъй като оспорването на класиранията може да се случи в срок до 30 дни след края на извънредното положение, това реално слага “на трупчета” един от основните сектори в икономиката. Всъщност пандемията и извънредното положение не са причина да се спре с подготовката на документи за участие в търговете от страна на фирмите. Нищо не пречи и на чиновниците да разгледат тези документи, дори и ако се наложи комисиите да се доверят като учениците на новите технологии и да го направят вместо в една зала, в конферентна връзка.

Може би е добре чиновниците да си припомнят, че строителните фирми са сред големите данъкоплатци, а от средства в бюджета тепърва ще има нужда, предвид желанието на държавата да подпомогне на всички засегнати сектори. От събраното в хазната идват и заплатите на самите чиновници, които, ако не искат те да бъдат намалени според приходите в бюджета, е добре да дадат зелена светлина на бизнеса, който ги храни.

Ако това не се случи, хиляди строители ще останат без работа и тогава държавата ще е тази, която ще изплаща обезщетения в бюрата по труда. За да си спести всички разходи и липса на постъпления, трябва само да бъдат принудени мързеливите чиновници да си свършат работата, независимо дали чрез тълкуване на Закона за извънредното положение или промяна на текстовете в него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини