Чипровски килими политат от Балкана към столицата

Доскоро безработни жени от Чипровци и района тъкат килими и пана в социална работилница.

Тъкачите правят изложба в парламента

Искат държавата да купува творбите им за подаръци на важни гости

След атаките към парламента от земеделци, еколози, “жълти жилетки” и други протестиращи, в началото на май към сградата на Народното събрание ще тръгнат и няколко автомобила от Чипровци. В колите обаче няма да пътуват недоволни от живота си хора от Северозапада / не че няма такива и няма защо/, а колекция килими и пана, изтъкани от доскоро безработни жители на планинското градче.

“Ще направим изложба с чипровските тъкани в парламента, за да покажем каква красота създаваме в този край на България. Но и ще поискаме помощ от държавата, за да продължим да работим и сътвореното от хората ни да стигне и далеч извън страната”, казва кметът на Чипровци Пламен Петков.

Пъстрите тъкани, които ще украсят залите на Народното събрание, са сътворени в отворилата врати в балканския град социална работилница. По разработен от местната управа проект “Възраждане на занаятите в Северозапада” 25 безработни от години жени и мъже са наети и обучени да тъкат и бродират традиционните за този граничен район мотиви. В един от кабинетите на училище “Петър Парчевич” са разпънати няколко стана и маси и на тях балканджииките със совалки в ръце създават пъстрите и красиви орнаменти, прочули от векове чипровските тъкани по цяла Европа.

“Преди работих на бензиностанция, но останах без работа. В Чипровци и района обаче няма много възможности за прехрана. Затова се радвам, че ме включиха в този проект. Работата е интересна, защото не само се трудиш, но и се учиш и създаваш красиви неща”, споделя 51 годишната Галина Ценкова.

На един от становете премята вълнените нишки и Генка Георгиева. Тя е от Георги Дамяново и е била 10 години шивачка в Монтана, но предприятието затворило врати и се прибрала за дълго на село.

“Никога не бях тъкала, но бързо се научих. Надявам се предприятието да продължи да работи, защото дава възможности за реализация и е шанс да останем в родния си край”, казва жената. И споделя с мъка, че заради безработицата и двете й деца и внуците са в чужбина и рядко ги вижда.

Проектът за възраждане на старите занаяти в Чипровци се финансира чрез социалното министерство с 314 000 лева от програмата “Развитие на човешките ресурси”.

Наетите безработни получават месечно минимална заплата. Парите обаче ще стигнат само за една година – до края на октомври, безпокоят се и тъкачите, и местната управа. Затова кметът Пламен Петков, шефката на Историческия музей в Чипровци д-р Анита Комитска и областната управа в Монтана организираха в планинското градче среща-разговор на тема “Чипровското килимарство - проблеми и перспективи”, на която поканиха депутати, стари тъкачки, общественици и родолюбци.

“Социалната работилница дава много добри резултати и смятаме, че дейността й трябва да продължи. След финансираната по проекта година дейност могат да останат около 12 от най-добрите тъкачи, ще купим и нови станове и машини за бродиране. Планираме да изработваме килими и пана за сувенири и подаръци. Чипровските килими са символ не само на района ни, но и на цяла България. Без помощ от държавата обаче  не можем да се справим”, изложи идеята на общината кметът Петков. Проектът за социалната работилница е първата голяма инициатива в подкрепа на чипровските килими след като през 2014 г. ЮНЕСКО обяви умението за тъкането им за част от световното нематериално културно наследство, коментират специалисти.

През есента на миналата година, при гостуването си в планинското градче с около 1500 жители, и шефката на парламента Цвета Караянчева разгледа първите произведения на социалната работилницата и бе впечатлена от красотата им. Тогава се родила идеята за изложба в Народното събрание. Общинарите и тъкачите в Чипровци обаче имат и по-далечни и важни за целия район цели. “Искаме да спечелим подкрепа от депутатите и правителството за изкупуване на чипровските тъкани от държавата за подаръци на дипломати, чужди държавни глави и делегации. Така ще бъде осигурен пазар за продукцията ни, работа за хората и не на последно място - ще се популяризират традициите и материалното и духовно богатство на България по целия свят!”, казва кметът Пламен Петков.

Вместо управниците ни да се отчитат пред важни гости с причудливи сувенири като грамадни яйца,  мечове и пищови, много по-ценно ще бъде да ги даряват с уникалните тъкани, които са емблема на страната ни, смятат и хората в Чипровци. Неслучайно в миналото чипровски килими са дарявани на царе, патриарси и държавници и са красели дворци и манастири у нас и в чужбина, гордеят се балканджиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи