Чипровски килим изтъкаха за папа Франциск

Килим от Чипровци, градът от който е тръгнало католическото вероизповедение в България преди векове, ще получи при гостуването си у нас папа Франциск. Килимът вече е изтъкан и ще бъде връчен на Светия отец от кмета на балканското градче Пламен Петков.

Красивата тъкан е дело на Наташа Димитрова и Йорданка Павлова, които в продължение на месец и половина всеки ден работели на стана, за да сътворят сувенира за папата. В килима двете майсторки са втъкали българското знаме, чипровски мотиви и логото на посещението на главата на Римокатолическата църква у нас. На български и латински е изписан и девизът на визитата „Мир на земята”.

Паното е с размери 1,20 на 1,40 м и е за окачване на стена. Кметът на Чипровци Пламен Петков е получил одобрение за мотивите в килима от протокола на Ватикана. Градоначалникът планира лично да подари паното при посещението на папата в град Раковски, където е най-голямата католическа общност в България. На 6 май папа Франциск ще отслужи открита молитва на площада в Раковски и ще даде първо причастие на 100 деца. Очаква се в града да пристигнат над 50 000 поклонници от България и чужбина. При посещението на папа Йоан Павел ІІ в страната ни през май 2002 г. той получи чипровски килими, изтъкан от местната майсторка Сийка Тачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България