Чипровчанка изтъка чудотворна икона за Ватикана

Прочутата майсторка на чипровски килими Сийка Тачева изтъка по поръка на свещеник от Ватикана копие на чудотворна икона на Богородица.

Това е втора икона, която опитната тъкачка, изработва за седалището на главата на римо-католическата църква. Преди време отец Анджело Джорджета се обадил на Тачева в Чипровци и я помолил да направи копие на Рилската Света Богородица. Само за няколко месеца майсторката успяла да сътвори от вълнени конци, оцветени с природни багрила, образа на Божията майка.

Рилската Света Богородица, известна като Света Богородица Одигитрия, се съхранява в църквата „Рождество Богородично” в Рилския манастир. Според легендите тя е дарена на обителта от Мария Бранкович, наричана Мара Царкинята след превземането на Константинопол от турците. Иконата дава изцеление и сила на хората, които търсят помощта й, вярват свещеници и миряни.

През май отец Джорджета ще пристигне в Чипровци, за да вземе тъканата икона. Отец Анджело бе мисионер в Никополско през 2002 г., когато у нас гостува папа Йоан Павел Втори. Тогава по негова заръка Сийка Тачева изтъка копие на Чипровската Света Богородица, което бе подарено на покойният вече папа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица