Числа и монети носят късмет на великите творци

Пикасо не изхвърлял нищо, за да не изгуби своята идентичност.

Суеверията за щастие на известните личности

Пикасо никога не изхвърлял изрязаните си нокти, парче дърво пазело Салвадор Дали от духове

Гадателка предсказва на Коко Шанел съдбоносното число 5

Чарлз Дикенс носел компас със себе си и винаги спял обърнат на север.

Коко Шанел се доверила на гледачката, която й предсказва щастливото число 5.

Запалването на клечка кибрит и взирането в пламък дава усещане за облекчение на Йоко Оно. Илюстрации “Рецепти на Елън Уейнщайн за късмет”, 2018.

И великите личности, като нас обикновените хора имат своите странности. Както се казва - всеки с номера си. А хората на изкуството, още повече най-талантливите и прочутите, имат цяла програма собствени ритуали и суерверия, на които често отдават успеха си.

Испанският художник Пабло Пикасо (1881-1973), който безспорно е един от най-продуктивните и влиятелни творци от миналия век, никога не изхвърлял изрязаните си нокти. Събирал и старите си дрехи и закачалки, защото се страхувал, че така ще загуби част от своята “същност”. Със същото съображение колекционирал и голяма част от своите картини. Пикасо е колекционирал Пикасо и така когато умира се оказва, че е притежава около 50 000 свои творби, вариращи от отпечатъци и рисунки, до керамични и театрални колекции.

Испанският художник Салвадор Дали (1904–1989) освен един от най-влиятелните артисти в сферата на сюрреализма е и сред най-странните. Неговият ексцентризъм и необичайно поведение, със забележителна склонност към нарцисизъм и мегаломания, понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Дали проявява любов към всичко позлатено и прекомерна страст към лукса и ориенталската мода. Той дори си измисля арабско потекло. Бил много суеверен и винаги носел със себе си малко парче изхвърлено от водата испанско дърво, за да го пази от зли духове. За малко не става жертва на една от странностите си, като почти се задушава, докато изнася лекция в шлем и костюм за гмуркане.

Чарлз Дикенс (1812–1870) е имал навика да носи компас със себе си и винаги е спял обърнат на север. Английският писател, определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха, вярвал, че именно това подобрява неговата креативност и писане. Авторът на класически романи като “Коледна песен” и “Големите надежди” е бил и силен социален критик. Това е очевидно в неговите творби, където присъстват откровени изображения на социално-икономическите условия при различните класи.

Световноизвестната френска дизайнерка Коко Шанел (1883 -1971) е била изключително суеверна. Изглежда е вярвала много в свръхестествените сили, защото изцяло се доверила на гледачка, която й предсказала, че 5 ще бъде късметлийското й число. Може би затова и до днес хиляди жени по света ухаят на нейния най-известен парфюм “Шанел N°5”.

В апартамента й висял кристален полюлей във формата на цифрата 5. Също така тя имала навика да представя новите си колекции на 5 май – петия ден от петия месец на годината, за късмет.

Модната икона и една от най-влиятелните жени в света на съвременната мода - Даян фон Фюрщенберг, добила световна популярност със своите култови женствени рокли, пък отдава късмета си на златна монета от 20 франка. Тя била скрита от баща й в нейната обувка по времето на Втората световна война. Тогавя Даян е съвсем малко момиче, но пази мометата и до днес, вярвайки, че тя й носи щастие. Затова продължава да я слага в обувката си всеки път, когато представя нова колекция.

Авангардната артистка и активистка за мир Йоко Оно е била много чувствителна към звука и светлината. Вдовицата на Джон Ленън открива, че запалването на клечка кибрит и взирането в изгарящия бавно пламък й дава усещане за облекчение. Тя признава, че понякога повтаря този ритуал, пред сестра си, палейки кибритени клечки една след друга, докато не се успокои. По-късно този съкровен ритуал е пресъздаден в песен наречена Lighting Piece, записана с формацията Fluxus.

 

Вярвал, че числото 13 му носи лош късмет

Цар Фердинанд гадаел с олово навръх Нова година

Борис III също имал своите ритуали

Суеверията на подминават и най-великите български държавници, които понякога взимат решения, базирани не само на опит и здрав разум.

Сред най-суеверните бил Цар Фердинанд. Историческият роман “Корона от тръни” на Стефан Груев, син на един от най-близките царски съветници - Павел Груев описва как цар Борис често е разлиствал дневника на Фердинанд, който е свързвал датата 13-и с лоши събития.

“Борис далече не споделяше всичките суеверия на баща си. Цар Фердинанд имаше страст към окултното и вярваше във всевъзможни предчувствия и поличби. Макар и дълбоко вярващ католик, той се отдаваше на това си влечение с почти научна сериозност. Борис, който беше истински набожен християнин, но и голям почитател на науката, не се интересуваше от неща като спиритизъм и магия. Но като всички други членове на фамилията и той имаше своите суеверия, които оправдаваше понякога със забележки като “Човек никога не знае!”, пише Груев в книгата.

Според някои източници Фердинанд дори имал ясновидски способности и предричал важни събития. Бил убеден, че още щом види някого по интуиция може да отгатне дали в бъдещето той няма да му стори зло.

Традиция било да се гадае бъдещето в двореца навръх всяка Нова година. В полунощ в специален съд с вода изсипвали разтопено олово и чрез образуваните фигури предричали какво щяло да се случи през годината.

 

Вярванията на американските президенти

Роналд Рейгън хвърлял сол през рамо

Франклин Рузвелт не стъпвал на 13-ти етаж

Ейбрахам Линкълн, 16-ят президент на САЩ, признат за най-успешния ръководител в историята, също не бил подминат от мистиката.

Малко преди смъртта си той споделя, че е сънувал покушение срещу себе си.

Известно е, че съпругата му участва в спиритични сеанси, за да се свърже с починалите си деца.

Франклин Рузвелт, който е с най-дългия мандат и е единственият президент на САЩ, избиран повече от два пъти на тази длъжност пък вярвал в едно от най-разпространените суеверия – лошият късмет на числото 13.

Знаейки това, неговите асистенти никога не назначават делови срещи за 13-о число. Политикът не посещава мероприятия, които се провеждат на 13-ия етаж.

40-ият президент на Америка Роналд Рейгън също вярвал в поличби. Винаги носил със себе си монети за късмет. Ако се разсипела сол, хвърлял щипка през рамото си.

Освен това имал влечение към астрологията и често се съобразявал с нейните закони.

Специалисти от Източния университет в Мичиган са изследвали, че той определя датата на полагане на клетва в съответствие със съветите на астролога си.

Редовно преглеждал и хороскопите в американските вестници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл