Чистят деретата в Камено

От близо седмица тече усилено почистване на деретата държавна собственост на територията на община Камено. За краткия срок вече са изчистени над 1200 метра, осигурена е провoдимостта в най-критичните участъци, отстранени са паднали дървета, храстова растителност, битови отпадъци, тръби.

По думите на кмета на село Тръстиково - Иванка Драгова, местните жители, сред които и 90-годишни, не помнят някога да е правено подобно почистване на опасните участъци. Селото беше едно от пострадалите при бедствените наводнения през 2017 година, когато водната стихия взе човешки жертви и нанесе редица материални щети. След като пробва да чисти деретата в областта с помощта на лица лишени от свобода, областният управител Вълчо Чолаков получи необходимото съдействие от страна на ГД ПБЗНС /Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението/, за да увеличи ефективността на почистването и посредством тежка техника.

„Не спираме да търсим варианти, правителството ни помага, но проблемите са трупани с години, затова усилията трябва да бъдат съвместни. На местно ниво трябва да се поема инициатива според възможностите. На територията на област Бургас участъците за почистване са стотици хиляди метри, а проблемът отлежава повече от 30 години. От хората разбираме, че някъде почистване не се е случвало никога. За мен единственото правилно в тази ситуация е да не си прехвърляме топката, а институциите съвместно, кой с каквото може и според компетенциите си, да се опитаме да свършим нещо полезно. В област Бургас успяваме да го правим. Това, което постигнах с времето е да убедя всички институции, че няма „моя и твоя работа“, хората не се интересуват чия е компетентността и са прави. Работим като общ механизъм, това е държавата”, коментира Вълчо Чолаков.

Междувременно Министерски съвет отпусна 61 808 лв. за осигуряване проводимостта на участъци от речното легло на р. Русокастренска в южния и севeрния край на с. Русокастро. Тече процедура по изготвяне на проект, след коетто ще бъде възложено и самото почистване.

4 309 140 059 млн. са отпуснати по фонд „Солидарност” за общините Камено и Бургас, засегнати от бедственото наводнение през 2017 година. Средствата са за възстановяване на разходите, които общинските администрации са извършили за отстраняване на щетите, нанесени от наводнението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони