Чист въздух с филтри сега или с печки на пелети и газ - след 3 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, градоначалникът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на столицата Йоана Христова представиха нов проект за подмяна на стари печки.

Мерките ще дадат резултат най-рано през 2022 година

По план София ще се справи най-бързо

Мерки срещу замърсяването на въздуха от битово отопление, които ще дадат резултат след няколко години, представиха шест общини на специална пресконференция в София.

Местните управи обясниха, че планират безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на хиляди домакинства с нови, които горят пелети. При изгарянето на пелетите отделянето на ФПЧ е с 50% по-малко от старите кюмбета.

В същото време в София бяха реализирани пилотни проекти за поставяне на филтри на комините. Данните от тях доказват, че те улавят между 80 и 90% от фините прахови частици. Експертите са категорични, че филтрите са най-ефикасната мярка за подобряването на въздуха в България и ефектът от нея ще се усети моментално.

“Труд” потърси за коментар Йоана Христова, зам.-кмет на София с ресор “Екология”.

“Търсим различни възможности за финансиране за филтрите. Към момента по проект AIRTHINGS предстои купуване на 25 филтъра. Проведена е процедура, избран е доставчик. Очаква се уредите да бъдат получени, след което поетапно да бъдат монтирани в зависимост от метеорологичните условия. Стойността на договора е 78 000 с ДДС”, каза Христова.

Тя допълни, че вече е направен обход на домакинствата, на които ще се монтират филтри на територията на район Красна Поляна.

“След поставянето на всеки един филтър ще бъде разяснени на хората условията за ползване, вида гориво който да се употребява. Очаква се работата да приключи до края на април 2019 г.”, разясни зам.-кметът.

И докато месната управа търси финансиране за филтрите, то за печките на пелети и газификацията идват средства по европейската програма LIFE. Общата стойност за шестте общини е 16.7 милиона евро. Одобрени са София, Велико Търново, Русе, Монтана, Бургас и Стара Загора. Етапите на проектите са няколко, като очакването е след тяхното изпълнение качеството на въздуха в шестте общини да се подобри. Една от фазите е допитване до гражданите, които сами трябва да изберат каква мярка да се прилага приоритетно в тяхната община.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че София ще изпълни плана си за 3 години. В Стара Загора си дават два пъти по-дълъг срок – шест години, а във Велико Търново – до 2024 г.

“След изпълнението на проекта ще са подменени над 1/3 от старите печки на дърва или въглища в столицата, които по официални данни са 55 000”, каза Фандъкова.

По програма LIFE ще бъдат сменени 5 000 печки. Отделно София е одобрена за близо 45 милиона лева и по Оперативна програма “Околна среда”, като с тези пари ще смени уредите на още 15 000 домакинства.

От днес до 13 юни във всички 24 районни администрации в града софиянци ще могат да подават заявление, че искат старата им печка да бъде подменена и да посочат вида на отоплението, което желаят. Те ще могат да избират като алтернатива пелети, газ, парно или климатик. След подмяната старият уред се иззема от общината, за да не се използва повторно. По LIFE се плаща новата инсталация, но не и горивото.

 

Подменят горивните инсталации на 1000 домакинства

Две измервателни станции купува Стара Загора

До 6 години се очаква подобрение на въздуха

„В Стара Загора продължителността на проекта по програма LIFE е 6 години. Целта е е заменянето на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, от което безплатно ще се възползват около 1000 домакинства”, съобщи Маргарита Георгиева, главен експерт в отдел „Екология” на общината.

Тя разясни, че стойността на проекта е 2.9 милиона лева, като 1.160 млн. лв. са собствено участие на местната управа, а останалата сума е финансиране от Брюксел.

Включено е и купуването на две стационарни измервателни станции, които ще засичат стойностите на фините прахови частици. Те ще бъдат монтирани на проблемни места в града. След това ще се направи мащабно социологическо проучване сред населението, за да се придобие информация за начините на отопление и какви са нагласите на хората за преминаване към алтернативно гориво.

През втория етап на проекта 80 домакинства ще получат котли пелети или на газ. През последните три години ще се осъществи същинското преминаване към алтернативно гориво.

Старите печки ще бъдат иззети от общината и предадени за скрап. Новите горивни съоръжения ще бъдат собственост на местната упарва в продължение на 5 години, след което ще бъдат придобити от домакинствата.

 

В Бургас вече има голям интерес

„Над 90% от замърсяването на въздуха във Велико Търново е заради битовото отопление на твърдо гориво. Установено е, че влиянието на печките на дърва и въглища е в пъти повече, отколкото на индустрията или на автомобилния трафик", коментираха от общинската управа на старата столица.

Там осигурените средства за подмяна на старите кюмбета са 1.9 млн. лева. От тях 1.1 млн. лева са безвъзмездна помощ от ЕК, а 740 000 лева е съфинансирането от общинския бюджет.

Основните мерки за Велико Търново ще обхванат 478 домакинства, а срокът за реализация на проекта е до 2024 година.

В Бургас граждани непрекъснато звънят, за да питат за програмата LIFE, казаха за "Труд" от общината. Днес е имало групово запитване от бургазлии от улица "Яворов". Няколко къщи там искат домакинствата им да преминат на газ.

„Това е най-честото явление - обединение на кооперации и къщи за преминаване към алтернативно гориво,” обясниха още от кметството.

 

Проверяват нагласите на населението

Отделят по 1200 евро за всяко домакинство в Монтана

„Около 500 домакинства в Монтана ще преминат от греенето с дърва и въглища към отопление с газ и пелети. Всяко домакинство ще получи за нови екоуреди безвъзмездно около 1200 евро, а стойността на целия проект е 860 000 евро”, каза зам. кметът Диман Георгиев.

Той обясни, че проектът по LIFE вече е стартирал, градът се районира, правят се анкети и до 10 април ще има яснота, в кои райони ще бъдат подменяни старите и замърсяващи околната среда уреди.

Отделно още около 3000 домакинства ще бъдат финансирани за екоотопление по Оперативна програма „Околна среда”. През следващите 4 години те ще се снабдят със съвременни отоплителни уреди. Договорът за финансиране по ОПОС е 10,7 милиона и ще бъде подписан следващата седмицата. Според експерти близо 97 на сто от замърсяването на въздуха в Монтана е причинено от битово отопление, а около 60% от домакинствата в града се отопляват с твърдо гориво и въглища.

 

Прогноза

Със 160 тона на година намаляват праховите частици

Със 160 тона на годишна база ще намалеят фините прахови частици в шест български града. Това ще е резултатът общо за София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Стара Загора и Русе от подмяната на над 10 000 стари печки на дърва и въглища с нови отоплителни инсталации с помощта на програма „Life”. Тези данни обяви столичният зам.-кмет Йоана Христова.

Проектът предвижда и предложения за законодателни промени, касаещи отпускането на енергийни помощи. Ще бъде направен и преглед на действащите програми на шестте общини за качеството на въздуха и предложения как те да бъдат подобрени. Планирано е и купуването на нови станции за измерване на чистотата на въздуха за различните градове. Финала на проекта ще е разработването на предложение на национално ниво за преход към алтернативни източници на отопление.

 

Всяка година в Европа

790 000 души умират заради смога

Замърсяването на въздуха причинява 790 000 случаи на преждевременна смърт годишно в Европа и 8,8 млн. в глобален мащаб, сочи ново изследване, публикувано в European Heart Journal. Посоченото замърсяване е двойно повече от скорошни оценки.

Според Томас Мюнцел, професор Университетския медицински център в Майнц, Германия, мръсният въздух причинява повече преждевременна смърт от тютюнопушенето, отговорно за смъртта на 7,2 млн. души през 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България